Rob's kookboek

Aardappelschotel uit de Ardeche

Bereidingstijd
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 kg vast kokende aardappelen
  • 300 g gerookte magere spek
  • 12 kleine uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kruidenboeket
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 glas bouillon
  • sherry-azijn
  • peper
  • zout
Wijntip
  • Serveer er een Rhônewijn bij (Côte-Rôtie Brune) of een rode wijn uit noord Portugal.
Bereidingswijze
  1. Verwijder het zwoerd van het spek en snijd het in grote repen.
  2. Laat deze 5 min. in kokend water zonder zout blancheren.
  3. Haal de repen uit het water en laat deze op keukenpapier uitlekken.
  4. Verwarm een ongevette gietijzeren pan voor op zacht vuur gedurende 2 minuten en laat het spek hierin zachtjes smoren.
  5. Schil de uien en snij ze in dunne ringetjes.
  6. Pel de knoflookteentjes en plet ze.
  7. Voeg de knoflook bij het spek zodra dat doorschijnend wordt, voeg de uiringen toe en zet het vuur hoger.
  8. Gedurende 3 min. aanbraden zodat de sappen vrijkomen.
  9. Neem de knoflook, de uien en de spekrepen uit de pan.
  10. Voeg wat bloem aan de jus en laat deze basissaus een beetje bruinen.
  11. Blus af met een scheutje sherry-azijn.
  12. Voeg daarna opnieuw de spekrepen, knoflook en uien toe en verwarm het geheel opnieuw op zacht vuur, onder regelmatig roeren.
  13. Voeg een half glas bouillon toe, maar doe dit beetje bij beetje, zodat de saus niet te dun wordt.
  14. Schil en was de aardappelen, snijd ze in grote dobbelstenen en droog ze goed af met keukenpapier om het teveel aan zetmeel te verwijderen.
  15. Doe de aardappels in de pan en bestrooi ze met peper en zout.
  16. Overgiet ze met de rest van de bouillon tot ze net onder staan en voeg een kruidenboeket toe.
  17. Zet het deksel op de pan en laat de aardappels sudderen tot ze gaar zijn in ong. 20 min.