Rob's kookboek

De Tefal ijsmachine

Dit is hem dan

U hebt een Tefal-ijsmachine aangeschaft. Nu kunt u zonder veel moeite een hele reeks heerlijke smeuige toetjes maken om het hele gezin te trakteren. En op Tefal kunt u vertrouwen. Uw ijsmachine is gemaakt door een fabriek met meer dan honderd jaar ervaring, die op technisch gebied een vooraanstaande plaats inneemt. Wat elektrische huishoudapparaten betreft, staat Tefal ver vooraan. De Tefal-ijsmachine is een produkt met de nieuwste technische vondsten: u beschikt over een apparaat dat volkomen voor zijn doel geschikt is.

De machine bestaat uit vier delen:

De pan: een aluminium bak, geperst in de vorm van een kroon.

Het deksel: gemaakt van een zeer sterke soort plastic (het kan als schaal gebruikt worden).

De spatels: deze roeren de ijsmassa regelmatig om, maar als het ijs hard genoeg is, klappen ze automatisch op (in de traditionele apparaten bleven ze in het ijs steken, wat onoplosbare probiemen gaf als wat het ijs uit de vorm gehaald en opgediend moest worden). Dit gepatenteerde systeem is een exclusiviteit van Tefal: het betekent een grote vooruitgang bij het bereiden van ijs.

Klaarmaken van de koelkast

Deze dient eerst ontdooid te worden. In het vriesvak mag totaal geen ijs meer zitten. Vervolgens zet u de koelkast minstens een uur van tevoren op maximaal.

Klaarmaken van de ijsmachine

Plaats de motor boven in de ronde opening middenin de bak, nadat u er eerst het snoer doorheen getrokken heeft. (Foto 1) Op het motorblok zit een uitstekend palletje: dit past in een gleuf die aangebracht is in het middenschot van de bak. Vervolgens zet u op de as van de motor de aandrijfarm met de spatels en drukt de arm zover mogelijk naar beneden. De spatels worden in vertikale stand gezet. (Foto's 2 en 3)

IJs maken

U giet het klaargemaakte ijs of de sorbet in de bak. Hierbij mag de vulstreep die de maximale inhoud aangeeft, niet overschreden worden, want het ijs of de sorbet kan tot de rand van de bak rijzen. (Foto 4) De aangegeven hoeveelheden in de recepten uit dit boekje zijn op bovengenoemde inhoud gebaseerd. Vlak voordat u de Tefal-ijsmachine in het vriesvak zet, giet u een half glas water op de bodem van het vriesvak. Dit water bevriest en vormt een goede kontaktlaag tussen vrieselement en bak van de ijsmachine. Deze laag is absoluut noodzakelijk voor snelle harding van het ijs. (Foto 5)

Sluit de ijsmachine met het deksel af en zet hem in het vriesvak; het snoer gaat onder de bak door, waarvoor een uitsparing is aangebracht. (Foto 6) Als u een koelkast hebt met een stopkontakt er in, dan kunt u daar de ijsmachine op aansluiten. Anders sluit u aan op het dichtstbijzijnde stopkontakt (zonodig met behulp van een verlengsnoer). Het snoer kan zonder bezwaar tussen de rubberen rand van de deur geklemd worden. (Foto 7) Het duurt ongeveer een uur voor het ijs hard wordt en de spatels automatisch opklappen. U wordt aangeraden het snoer uit het stopkontakt te trekken zodra de spatels opgeklapt zijn. Het duurt dan nog anderhalf à tweeënhalf uur, naar gelang de vriestemperatuur van uw koelkast, voor het ijs klaar is.

Uit de vorm halen

Zo wordt het ijs uit de vorm gehaald: 1. Haal het deksel er af, verwijder dan de aandrijfarm met de spatels en daarna de motor. (Foto 8) 2. Zet de bak in een teiltje met 4 of 5 cm lauw water. Laat de bak er hoogstens, 5 seconden in, niet langer, anders wordt het ijs zacht. (Foto 9) 3. Draai de bak eerst in de ene en dan in de andere richting om zijn as rond, keer hem vervolgens om op het deksel, een bord of een schaal. Het ijs zal makkelijk uit de vorm gaan. (Foto 10)

Schoonmaken

Het deksel in lauw water, de bak en de arm met de spatels in warm water afwassen. Laten afdruipen en de arm met spatels bij een gematigde temperatuur goed laten drogen. Er mag geen water achterblijven in de scharnieren van de spatels, want dat zou bevriezen en de werking van de automatische opklappende spatels belemmeren. Als er op het motorblok spatten ijs gekomen zijn, kunnen deze met een droge of wat vochtige doek zo nodig afgeveegd worden. Zet de motor nooit in water.