Rob's kookboek

Gevulde patrijs met port

Perdreaux Farcis au Porto

Benodigdheden
  • 4 jonge patrijzen
  • 150 g varkensgehakt
  • 200 g champignons
  • 1 ei
  • 50 g amandelpoeder
  • 2 eetlepels cognac
  • ½ citroen
  • 4 lapjes bardeerspek
  • 1 glas witte port
  • 150 ml slagroom
  • 50 g boter
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Maak een farce.
  2. Maak hiertoe de champignons schoon en hak ze zeer fijn.
  3. Besprenkel ze met het sap van de halve citroen.
  4. Maak de levertjes van de patrijzen fijn met een vork.
  5. Meng nu gehakt, levertjes en champignons goed dooreen, voeg 3 eetlepels slagroom toe, de eidooier, de cognac en het amandelpoeder.
  6. Geef er zout en peper bij en meng totdat het mengsel homogeen is.
  7. Vul de patrijzen ermee en naai de openingen dicht.
  8. Bind ze op met een lapje bardeerspek erop.
  9. Smelt de boter in een pan en als ze heet is sauteer de patrijzen aan alle kanten bruin.
  10. Draai ze vaak om en laat ze nog 15 minuten sauteren.
  11. Haal het bardeerspek weg, schenk de port over de patrijzen en laat nog 35 minuten sauteren op zacht vuur.
  12. Leg dan de patrijzen op een voorverwarmde schaal, geef de rest van de slagroom bij de saus, breng deze op hoog vuur aan de kook en klop ze enkele minuten met de garde.
  13. Schenk ze dan over de patrijzen en serveer.