Rob's kookboek

Blinde vinken

Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 kalfsoesters
  • 4 dun gesneden plakjes bacon
  • 150 g gruyère kaas
  • 50 g boter
  • 1 klein bekertje verse room
  • 2 eetlepels olie
  • 2 citroenen
  • 1 bosje peterselie
  • zout
  • peper
Wijntip
  • Schenk bij dit gerecht een rode Loirewijn (Coteau de Saumur en de Champigny).
Tip van de kok
  • De bacon en gruyèrekaas kunt u vervangen door kalfszwezerik en een vulsel van rugspek en fijne kruiden vermengd met een ei.
  • Blus de vinken af met Marsala, oude Banyuls of port en bestrooi ze voor het opdienen met verse salie.
Bereidingswijze
  1. Met de kaasschaaf de kaas in plakjes ter lengte van de kalfsoesters snijden.
  2. Leg op ieder kalfsoester 2 à 3 plakjes kaas en 1 plakje bacon.
  3. Rol de plakjes vlees op en prik ze vast met een cocktail prikker.
  4. Verwarm de boter en de olie in een koekepan.
  5. Zodra het vet bruin kleurt legt u de vinken in de pan.
  6. Voeg zout en peper toe.
  7. Bak de vinken aan een kant goudbruin, keer ze om met een pollepel en herhaal dit tot alle kanten bruin gebakken zijn.
  8. Zet het vuur laag en laat het vlees gedurende 10 minuten sudderen.
  9. Giet er het sap van een citroen overheen en voeg enkele eetlepels room toe.
  10. Proef de saus en voeg indien nodig zout en peper toe.
  11. Verdeel het geheel over de voorverwarmde borden en garneer met peterselie en dunne schijfjes citroen.