Rob's kookboek

Boeuf Stroganoff

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g runderhaas
  • 100 g roomboter
  • 2 middelgrote fijngesnipperde uien
  • 1 in reepjes gesneden gele of rode paprika
  • 200 g zure room
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1-2 eetlepels goudgele mosterd
  • peper uit de molen
  • zout
  • 3 eetlepels wodka
  • 2 eetlepels
  • tomatenketchup
  • worcestersaus
  • 2 eetlepels
  • gehakte peterselie
Tip van de kok
  • Dien bij dit gerecht geroosterd brood, gekookte rijst of macaroni en een salade op.
  • Voeg naar smaak knoflook, paprikapoeder en sherry toe. Er zijn veel variaties op dit gerecht. Zo worden er vaak champignons door verwerkt. De runderhaas wordt ook als tournedos (biefstuk) gesneden en gebakken.
  • Giet, voor het opdienen, de stroganoff-saus erover.

Een wereldberoemd gerecht, ontdekt door de Russische graaf Stroganoff in de 19de eeuw.

Bereidingswijze
  1. Snijd de runderhaas in 4 cm dikke plakken en snijd deze overdwars door.
  2. Verdeel de halve plakken in repen van 1,5 cm breedte.
  3. Verhit 30 g boter in de vleespan.
  4. Bak op een laaggedraaide warmtebron de uisnippers en de paprikareepjes aan zonder ze te laten kleuren.
  5. Giet 150 ml heet water in de vleespan en neem deze van het fornuis.
  6. Roer in de kom de zure room met de maïzena glad.
  7. Meng er de mosterd door.
  8. Laat de rest van de boter in de koekepan goed warm worden.
  9. Bak daarin, als het schuim van de boter begint weg te trekken, in 3 minuten het vlees onder geregeld omscheppen mooi van kleur.
  10. Zorg ervoor dat het niet gaar wordt, maar dat het van binnen nog roze van kleur is.
  11. Bestrooi het vlees met zout en peper.
  12. Schenk de wodka op het vlees.
  13. Steek de drank met een lucifer aan en laat de wodka op het vlees uitbranden.
  14. Voeg nu de inhoud van de vleespan en het mengsel met de zure room toe.
  15. Breng de inhoud van de koekepan onder voortdurend roeren aan de kook en laat de saus binden.
  16. Temper de warmtebron.
  17. Maak het geheel op smaak af met peper, zout, tomatenketchup en worcestersaus.
  18. Bestrooi het gerecht met peterselie en dien het zo warm mogelijk op.