Rob's kookboek

Boeuf bourguignon

Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 kg mager rundvlees in blokjes gesneden
  • 150 g gerookte of verse spek
  • 750 ml rode Bourgogne
  • 2 preien
  • 2 takjes selderij
  • 2 wortels
  • 15 nieuwe uitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 grote uien
  • 1 bouquet garni
  • peterselie
  • 1 eetlepel bloem
  • 4 eetlepels reuzel
  • zout
  • peper
Tip van de kok
  • Als de saus van de bourguignon te dun is, doe er dan een beetje aardappelmeel doorheen, ongeveer 5 min voor het opdienen. De aardappelmeel aanmaken met een beetje saus.
Bereidingswijze
  1. Leg de uitjes apart.
  2. Maak de andere groenten schoon, snijd ze in stukjes of plakjes en doe alles in een schaal met het kruiden boeket.
  3. Verwijder eventuele randjes vet van het vlees en leg ze in de schaal met groenten.
  4. Bestrooi rijkelijk met zout en peper en giet er flink wat wijn overheen.
  5. Laat ze 12 uur marineren en roer van tijd tot tijd de inhoud van de schaal om.
  6. Vier uur voor het opdienen 4 eetlepels reuzel verwarmen in een gietijzeren stoofpan.
  7. Laat de blokjes vlees uitlekken en bak ze goudbruin in de stomende reuzel.
  8. Houd het marinadevocht apart.
  9. Als het vlees bruin is, de gemarineerde groenten toevoegen, nadat deze goed zijn uitgelekt en even meebakken.
  10. Strooi de bloem eroverheen, een beetje bruin laten bakken en afblussen met het marinade vocht, terwijl u met een houten pollepel goed omroert.
  11. Laat het in blokjes gesneden spek blancheren in kokend water en schep ze vervolgens in de stoofpan.
  12. Doe de deksel op de pan en laat de inhoud 3,5 uur op een zacht pitje sudderen.
  13. Voeg 20 minuten voor afloop de gepelde nieuwe uitjes toe.
  14. Op een groot bord opdienen, versieren met stukjes geroosterd brood en fijngeknipte peterselie.