Rob's kookboek

Boeuf du Camarque

Marineertijd
  • 8-10 uur
Bereidingstijd
  • 50 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 700 g in grote stukken gesneden malse runderriblappen
  • 200 ml rode landwijn
  • 1 kleine grofgesneden ui
  • 6 geplette peperkorrels
  • 1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon
  • zout
  • 4 eetlepels olijfolie of andere olie
  • 1 laurierblad
  • stukje dunne schil van een goedgeboende sinaasappel
  • 3 eetlepels cognac
  • 40 g boter
  • 2 gepelde tomaten
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 mespunt tijmpoeder
  • 1 mespunt laurierbladpoeder
  • 1 middelgrote fijngesnipperde ui
  • 2-3 geperste teentjes knoflook
  • 1 grote rode paprika
  • 1 Spaans pepertje (lombok)
  • 3 theelepels aardappelmeel
  • 1 takje verse tijm of ander groen keukenkruid
Bereidingswijze
  1. Snijd de riblappen in grote stukken van 20-25 gram.
  2. Schenk de wijn in de kom.
  3. Voeg de stukjes ui en de peperkorrels erbij.
  4. Hang het kruidenbuiltje in de wijn.
  5. Leg daar het vlees in.
  6. Laat dat afgedekt op een koele plaats onder af en toe omscheppen marineren.
  7. Neem het kruidenbuiltje uit de kom en laat de stukken vlees in de zeef, geplaatst op een kom, uitlekken.
  8. Neem de ui en peper uit hetvlees en doe deze terug in de marinade.
  9. Dep het vlees bijna droog.
  10. Bewaar de marinade.
  11. Laat de olie in de vleespan goed warm worden.
  12. Bestrooi het vlees met wat zout.
  13. Bak het vlees vlug rondom aan.
  14. Leg het laurierblad en de sinaasappelschil in de pan.
  15. Schenk de cognac over het vlees.
  16. Voeg de boter lepelsgewijs toe, zodat het vlees niet teveel afkoelt.
  17. Schenk, zodra het schuim van de boter is weggetrokken de marinade langzaam langs de wand in de pan.
  18. Hang daar het reeds gebruikte kruidenbuiltje in.
  19. Sluit de pan en temper de warmtebron als de inhoud kookt.
  20. Neem uit de tomaten de harde groene delen onder de kelkjes en het zaad.
  21. Maak de stukken tomaat in de kom van de marinade meteen vork fijn.
  22. Roer er het paprikapoeder en tijmpoeder door, de snippers ui met de knoflook.
  23. Roer het mengsel door de jus in de vieespan.
  24. Was en droog de paprika en rode peper.
  25. Snijd de paprika overlangs twee keer en de peper overlangs een keer door.
  26. Verwijder de stelen, uit de stukken paprika de zaadlijsten met zaad en uit de peper de zaadjes.
  27. Snijd hetvruchtvleesvan de paprika overlangs in smalle repen, de peper overdwars in heel smalle stukken.
  28. Neem het kruidenbuiltje uit de pan.
  29. Schenk 100 ml kokend water bij de jus.
  30. Controleer of het vlees bijna gaar is.
  31. Schep de paprika en rode peper door het vlees.
  32. Laat dat in de gesloten pan nog 10 minuten sudderen.
  33. Meng het aardappelmeel aan met 50 ml koud water.
  34. Neem de pan van de warmtebron.
  35. Giet onder voortdurend roeren het vloeibare aardappelmeel in de pan.
  36. Plaats deze opnieuw op de warmtebron.
  37. Blijf roeren tot alles weer kookt.
  38. Proef het gerecht.
  39. Voeg daaraan naar smaak peper, zouten worcestersaus toe.