Rob's kookboek

Carpaccio

Bereidingstijd
  • ca. 15 minuten
Vriestijd
  • ca. 20-30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 gram runderhaas aan één stuk
  • 1 grote citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zout
  • 2 goed geboende limoenen of citroenen
Wijntip
  • Een krachtige volle rode wijn is een goede begeleider van dit rundvlees bij een diner.
  • Voor de lunch is een half droge rosé meer geschikt.
Tip van de kok
  • Voeg aan de dressing zeer klein geknipte verse basilicumblaadjes of basilicumpoeder toe.
  • Vraag de slager de runderhaas in 2-3 mm dikke plakjes te snijden.
  • Serveer frisse rauwkost of zeer jonge groente zoals worteltjes, broccoli of peultjes bij dit gerecht.
  • Een artisjokkenbodem gevuld met spinazie en bestrooid met wat geraspte kaas vormt een leuke garnering.
  • Gekookte rijst, risotto of een pasta zijn goede combinaties bij dit gerecht uit de 'Nouvelle Cuisine'.
  • Als lunchgerecht kan Carpaccio met brood of toast worden geserveerd.
Bereidingswijze
  1. Laat de runderhaas gedurende ongeveer 20 minuten in de diepvriezer steviger en daardoor zeer dun snijdbaar worden.
  2. Pers boven de kom de citroen uit.
  3. Voeg daar onder kloppen druppelsgewijs de olie aan toe met naar smaak peper en zout.
  4. Klop nog even tot het zout goed is opgelost.
  5. Snijd het stevig maar nog niet te hard geworden of bevroren vlees in dunne plakken.
  6. Verdeel die over 4 platte borden of schotels zo dat de plakjes elkaar niet bedekken.
  7. Bestrijk het vlees aan weerszijden met de kwast met de dressing en vouw de plakjes desgewenst dubbel.
  8. Snijd de limoen overlangs in 8 partjes, neem eventueel aanwezige pitten weg.
  9. Serveer het gerecht gegarneerd met de partjes direct na de bereiding of zet de borden of schotel afgedekt met folie eerst nog 5 tot 10 minuten in de koelkast.