Rob's kookboek

Chili con carne

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 blikken (van 820 g) bruine bonen
  • 3 eetlepels olie
  • 2 grote gesnipperde uien
  • 300 g gekruid gehakt
  • 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 1-2 gewassen rode paprika's
  • 5 gepelde tomaten
  • chilipoeder
  • paprikapoeder
  • bonenkruid
  • peper
  • zout
  • worcestersaus
Tip van de kok
  • Geef een frisse rauwkostsalade bij dit gerecht.
  • Vervang het gehakt door varkens- of lamspoelet.
  • Chili sin carne is deze bruine bonenschotel zonder vlees. Gebruik extra groente in deze schotel zoals fijne preiringetjes, gestoofde wortel en courgette. Geef er rijst bij.
  • Week bij gebruik van gedroogde bonen 400 g gewassen bruine bonen 8-10 uur in ruim water met ui, peterseliestelen en laurierblad. Breng ze aan de kook en laat de peulvruchten in de gewone pan in 1 uur en 30 minuten of in de hogedrukpan in 20 minuten gaar worden.
Bereidingswijze
  1. Spoel de inhoud van de blikken in het vergiet met lauwwarm water af en laat dat goed uitlekken.
  2. Verwarm de olie en fruit daarin de uisnippers en het knoflook glazig.
  3. Doe het gehakt in de pan en maak dit onder het bakken met een vork los.
  4. Bak het kruimelige gehakt lichtbruin aan.
  5. Snijd de paprika's overlangs twee keer door, verwijder de stelen en de zaadlijsten met zaad.
  6. Snijd het vruchtvlees in snippers.
  7. Neem uit de tomaten de harde delen onder de kelkjes en de zaadjes weg.
  8. Snijd het vruchtvlees klein en voeg dat met de snippers paprika aan het gehakt toe.
  9. Schep de bonen in de pan, strooi daarin 1 theelepel chilipoeder, evenveel parikapoeder en 1 theelepel bonenkruid.
  10. Laat de inhoud van de pan onder af en toe omscheppen goed warm worden.
  11. Proef het gerecht.
  12. Voeg naar smaak peper, zout of sojasaus toe en dien het gerecht direct op.