Rob's kookboek

Emincé van rund

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 uien
  • 60 g roomboter
  • 600-700 g runderhaas of rumsteak
  • peper uit de molen
  • mild paprikapoeder
  • 1-2 eetlepels olie
  • zout
  • 1 eetlepel Xérèsazijn of wijnazijn
  • 100 ml verse room
  • worcestersaus
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
Wijntip
  • Schenk een goede, evenwichtige en volle rode wijn bij dit gerecht.
Tip van de kok
  • Neem voor dit recept mals kwaliteitsvlees en bak het niet te lang.
  • Rumsteak is biefstuk gesneden van de lende of het heupstuk en kan worden vervangen door kogelbiefstuk.
  • Meng voor het opdienen een theelepel mosterd door de saus.

Bereidingswijze
  1. Schil de uien en snipper ze fijn.
  2. Verwarm de helft van de boter in de pan.
  3. Doe de uisnippers in de pan zodra het schuim wegtrekt en fruit ze glazig op een laaggedraaide warmtebron.
  4. Laat ze niet kleuren.
  5. Snijd de runderhaas in kleine plakjes van 2-3 cm dik of in blokjes van 3-4 centimeter.
  6. Strooi er wat peper en paprikapoeder over.
  7. Verwarm de restvan de boteren 1 eetlepel olie in de braadpan.
  8. Bak hierin de piakjes of blokjes vlees in 2-3 minuten mooi bruin.
  9. Schud de pan daarbij zodat alle zijden kleuren, maar toch rood van binnen (saignant) blijven.
  10. Schep ze uit de pan en houd ze warm op de serveerschotel.
  11. Bestrooi ze met weinig zout.
  12. Schep de gefruite uisnippers met het braadvet over in de braadpan en draai de warmtebron hoger.
  13. Voeg na enkele minuten de azijn toe en roer het aanzetsel los van de bodem.
  14. Schenk de room in de pan, roer goed en laat de saus zacht koken en indikken.
  15. Proef de saus en maak ze op smaak af met zout, peper en worcestersaus.
  16. Schep de vleesplakjes of -blokjes door de saus.
  17. Breng alles over op de serveerschotel en garneer het gerecht met de gehakte peterselie.
  18. Dien het gerecht onmiddellijk op en geef er bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes bij.