Een tongstrelend feestelijk vleesgerecht dat zowel koud als warm kan worden geserveerd aan de meest verwende gasten.
Bereidingswijze
- Neem het bladerdeeg uit de diepvries.
- Verwijder de velletjes plasticfolie tussen de plakjes deeg.
- Dek het deeg af met een doek die een beetje vochtig is gemaakt.
- Schuif het rooster even boven het midden in de oven en verwarm deze voor.
- Wrijf de runderhaas in met zout en peper.
- Smeer het middengedeelte van de braadslee dun in met boter.
- Smelt de rest van de boter.
- Leg het vlees op het beboterde deel van de braadslee.
- Giet de helft van de boter erover.
- Braad het vlees in de oven in 15 minuten aan alle zijden gelijkmatig bruin.
- Neem het vlees direct uit de braadslee en laat het op keukenpapier afkoelen.
- Neem de braadslee uit de oven.
- Blus de jus met wat water.
- Maak het aanzetsel aan de bodem los met een houten spatel.
- Bewaar de braadjus.
- Temper de oven.
- Was de champignons en verwijder eventuele donkere delen.
- Hak de champignons zeer fijn.
- Doe de rest van de boter in de steelpan en fruit hierin de uisnippers glazig.
- Voeg de champignons toe en laat dit mengsel op een matige warmtebron gaar en droog worden.
- Neem de pan van de warmtebron als alle vocht uit de champignons en de uien is verdampt.
- Roer de peterselie door dit mengsel en maak het op smaak af met zout, peper en nootmuskaat.
- Laat deze zogenoemde duxelles afkoelen.
- Bestuif het werkvlak met een dun laagje bloem.
- Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een rechthoekige gelijkmatig dikke lap met een dikte van ongeveer ½ centimeter.
- Bestrijk de runderhaas aan alle zijden met de pâté.
- Leg een dun bedje van duxelles op het midden van het deeg en leg hierop de runderhaas.
- Bekleed het vlees gelijkmatig met de rest van de duxelles en wikkel het helemaal in het bladerdeeg.
- Snijd overtollig deeg af en bestrijk de naden van het deeg met water.
- Goed aandrukken.
- Besprenkel de braadslee met water en leg hierop het ingepakte vlees met de naad naar beneden.
- Snijd van de afgesneden stukjes deeg reepjes of steek er figuurtjes uit.
- Bevochtig de reepjes en figuurtjes en druk ze op de ingepakte runderhaas.
- Zet de oven opnieuw op 250°C.
- Klop het ei los met de olie.
- Bestrijk hiermee het deeg.
- Plaats het vlees in de oven en laat het deeg gaar en mooi van kleur worden.
- Neem het vlees direct uit de oven.
- Snijd het vlees pas aan na 5-8 minuten bekoelen.