Rob's kookboek

Filet de boeuf Wellington

Bereidingstijd
  • 40 minuten
Oventijd
  • 15 en 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g bladerdeeg uit de diepvries
  • 1 kg runderhaas uit het midden gesneden
  • zout
  • peper uit de molen
  • 60 g boter
  • 250 g champignons
  • 3 eetlepels fijngesnipperde ui of sjalotjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 2 eetlepels bloem
  • 150 g ganzeleverpâté of andere fijne pâté
  • 1 ei
  • ½ eetlepel olie
Wijntip
  • Een goede volle rode wijn van goede huize aanbevolen bij dit fijne vlees.

Een tongstrelend feestelijk vleesgerecht dat zowel koud als warm kan worden geserveerd aan de meest verwende gasten.

Bereidingswijze
  1. Neem het bladerdeeg uit de diepvries.
  2. Verwijder de velletjes plasticfolie tussen de plakjes deeg.
  3. Dek het deeg af met een doek die een beetje vochtig is gemaakt.
  4. Schuif het rooster even boven het midden in de oven en verwarm deze voor.
  5. Wrijf de runderhaas in met zout en peper.
  6. Smeer het middengedeelte van de braadslee dun in met boter.
  7. Smelt de rest van de boter.
  8. Leg het vlees op het beboterde deel van de braadslee.
  9. Giet de helft van de boter erover.
  10. Braad het vlees in de oven in 15 minuten aan alle zijden gelijkmatig bruin.
  11. Neem het vlees direct uit de braadslee en laat het op keukenpapier afkoelen.
  12. Neem de braadslee uit de oven.
  13. Blus de jus met wat water.
  14. Maak het aanzetsel aan de bodem los met een houten spatel.
  15. Bewaar de braadjus.
  16. Temper de oven.
  17. Was de champignons en verwijder eventuele donkere delen.
  18. Hak de champignons zeer fijn.
  19. Doe de rest van de boter in de steelpan en fruit hierin de uisnippers glazig.
  20. Voeg de champignons toe en laat dit mengsel op een matige warmtebron gaar en droog worden.
  21. Neem de pan van de warmtebron als alle vocht uit de champignons en de uien is verdampt.
  22. Roer de peterselie door dit mengsel en maak het op smaak af met zout, peper en nootmuskaat.
  23. Laat deze zogenoemde duxelles afkoelen.
  24. Bestuif het werkvlak met een dun laagje bloem.
  25. Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een rechthoekige gelijkmatig dikke lap met een dikte van ongeveer ½ centimeter.
  26. Bestrijk de runderhaas aan alle zijden met de pâté.
  27. Leg een dun bedje van duxelles op het midden van het deeg en leg hierop de runderhaas.
  28. Bekleed het vlees gelijkmatig met de rest van de duxelles en wikkel het helemaal in het bladerdeeg.
  29. Snijd overtollig deeg af en bestrijk de naden van het deeg met water.
  30. Goed aandrukken.
  31. Besprenkel de braadslee met water en leg hierop het ingepakte vlees met de naad naar beneden.
  32. Snijd van de afgesneden stukjes deeg reepjes of steek er figuurtjes uit.
  33. Bevochtig de reepjes en figuurtjes en druk ze op de ingepakte runderhaas.
  34. Zet de oven opnieuw op 250°C.
  35. Klop het ei los met de olie.
  36. Bestrijk hiermee het deeg.
  37. Plaats het vlees in de oven en laat het deeg gaar en mooi van kleur worden.
  38. Neem het vlees direct uit de oven.
  39. Snijd het vlees pas aan na 5-8 minuten bekoelen.