Rob's kookboek

Filet mignon Dyonaise

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 tournedos van 150 g
  • 80 g roomboter
  • zout
  • witte peper uit de molen
  • 2-3 theelepels mosterd uit Dyon
  • 100 ml krachtige runderbouillon
  • worcestersaus
  • 150 ml room
  • 50 ml cognac
  • forse pluk peterselie of tuinkers
Wijntip
  • Een krachtige rode wijn vormt een fijne combinatie met dit mooie stuk vlees. Aanbevolen een goede rode Bourgogne.
Tip van de kok
  • In restaurants worden filets mignon per persoon aan tafel bereid.
  • Geef er pommes frites of aardappelkroketjes bij en een fijne groente of rauwkostsalade.

Het fijnste rundvlees, à la minute, bereid met een voortreffelijke mosterd-roomsaus.

Bereidingswijze
  1. Controleer of de tournedos mooi dik zijn en gesneden van het smalle deel van de haas.
  2. Een wat plattere tournedos kan worden opgebonden door een dun touwtje erom te binden.
  3. Laat de boter zeer heet worden.
  4. Doe de tournedos in de pan wanneer het schuim van de boter is weggetrokken en deze begint te kleuren.
  5. Schroei het vlees aan beide zijden snel dicht.
  6. Laat hetvlees in 4 minuten mooi van kleur worden en leg het dan op de voorverwarmde schotel.
  7. Bestrooi het met zout en peper.
  8. Doe de mosterd in de pan bij de jus en giet de bouillon erbij.
  9. Laat het vochtvoor 3/4 deel inkoken.
  10. Druppel wat worcestersaus erbij en voeg de room toe.
  11. Leg de tournedos terug in de pan met saus.
  12. Verwarm in een pollepel de cognac voor en steek deze aan.
  13. Giet de brandende cognac over de tournedos en laat het vlees flamberen tot de vlam vanzelf dooft.
  14. Serveer de filets mignon op een voorverwarmde schaal.
  15. Schenk de saus over het vlees.
  16. Garneer de schotel met een forse pluk peterselie.