Rob's kookboek

Gebraden groot rundvlees

Bereidingstijd
Stooftijd
  • 3 uur
Rusttijd
  • 5 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1-1,5 kg staartstuk of runderrollade
  • 10-15 g zout
  • peper uit de molen
  • 1 eetlepel franse mosterd
  • 150 g boter
  • 250 ml bouillon van ½ bouillonblokje
Wijntip
  • Schenk een rode wijn, b.v. St Emillion of een beaujolais, bij deze schotel.
Bereidingswijze
  1. Schuif het rooster even onder het midden in de oven en verwarm die voor op 220° C.
  2. Zet de slede of braadpan in de oven en smelt hierin de boter.
  3. Wrijf het vlees in met zout, peper en mosterd.
  4. Leg het vlees in de hete boter en schep die over het vlees.
  5. Keer het vlees zonder erin te prikken met 2 lepels zodra de onderliggende zijde mooi bruin is.
  6. Schroei het vlees aan alle zijden dicht.
  7. Giet er 1/3 van de bouillon bij.
  8. Draai de gasstand van de oven op 170° C en laat het vlees onder regelmatig keren gaar stoven in ongeveer 3 uur.
  9. Voeg halverwege de bereidingstijd de helft van de overgebleven bouillon toe.
  10. Neem het vlees zodra dat voldoende gaar is uit de braadslede of pan.
  11. Voeg aan de braadjus de overige bouillon toe en roer het aanbaksel van de bodem los.
  12. Proef de jus en voeg naar smaak water, zout en peper toe.
  13. Serveer de jus in een met kokend water omgespoelde juskom.
  14. Snijd het vlees pas 5-6 minuten na het uit de pan nemen aan.
  15. Dit is nodig om te voorkomen dat te veel vleessappen uit het vlees vloeien, waardoor dat droger en minder smakelijk wordt.