Rob's kookboek

Gebraden kalfsrollade

Bereidingstijd
Benodigdheden voor 8-10 personen
  • 1-1,25 kg kalfsrollade
  • 200 g boter
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 1 theelepel gedroogde dragon
  • 2 theelepels geraspte citroenschilletjes
  • 500 ml bouillon
Wijntip
  • Schenk een lichte rode wijn, b.v. een bordeauxwijn of een rosé bij deze kalfsrollade.
Tip van de kok
  • Grilleer de rollade na deze met olie te hebben ingesmeerd en serveer er kruidenboter bij.
Bereidingswijze
  1. Maak in de rollade, tussen het bindmateriaal, met een scherp mesje 20-30 insnijdingen.
  2. Schuif het rooster even onder het midden in de oven en verwarm die voor op 190° C.
  3. Doe 50 g boter in de schaal en zet die in de oven.
  4. Vermeng de knoflook en de dragon met de citroenschilletjes; voeg enkel druppels koud water toe en wrijf de dragon fijn.
  5. Verdeel het mengsel met een puntig theelepeltje over de insnijdingen in het vlees en druk het daarin.
  6. Laat de overgebleven boter in de vleespan goed warm worden.
  7. Bak daarin de rollade vlug rondom mooi van kleur en breng de rollade met de braadjus over in de ovenschaal.
  8. Laat de rollade ongeveer 1 uur braden en draai deze af en toe om.
  9. Doe de warme bouillon in de ovenschaal.
  10. Laat het vlees nog 30 minuten stoven en door-en-door gaar worden.
  11. Neem, bij het braden van het vlees op het fornuis, de rollade niet uit de pan, maar laat het vlees onder af en toe bijvoegen van kleine stukken boter op de niet te hoog gedraaide warmtebron mooi van kleur worden.
  12. Schenk de bouillon langzaam langs de wand in de pan; sluit die als de jus kookt en laat het vlees nog ruim 1 uur sudderen en gaar worden.
  13. Laat de rollade voor het aansnijden 10 minuten rusten.
  14. Verwijder het binddraad en snijd het vlees in plakken.
  15. Leg die op een voorverwarmde schotel en garneer b.v. met gewassen gedroogde sterrekers en plakjes ei of citroen.