Rob's kookboek

Gehaktballetjes in zacht-zure saus

Bereidingstijd
  • 50 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 gram mager runder- of varkensgehakt
  • 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 8 eetlepels gare paprijst of kleefrijst
  • ½ theelepel geraspte citroenschilletjes
  • 2 eetlepels zeer fijn gesnipperde zoetzure augurk
  • 1 ei
  • peper
  • zout
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels slaolie
  • 1 grote in smalle repen gesneden ui
  • 50 gram gesnipperde palmharten uit blik of champignons
  • 2-3 eetlepels reepjes zoet-zure rode paprika uit glas
  • 1½ eetlepel maizena
  • 2-3 eetlepels citroensap
  • ½-1 eetlepel suiker
  • sambal oelek
Tip van de kok
  • Op deze wijze gekruid gehakt, zonder saus bereid, smaakt koud en in plakken gesneden heerlijk tussen een broodje of op boterhammen die worden meegenomen naar school of werk.
Bereidingswijze
  1. Doe het gehakt met de knoflook, de rijst, de citroenschilletjes en de augurk in de kom.
  2. Meng alles met de vork zeer goed door elkaar.
  3. Breek het ei in de kom.
  4. Voeg naar smaak peper en zout en 2-3 eetlepels ketjap toe.
  5. Schep het gehakt steeds om, eventueel met 1-2 eetlepels koud water, tot het een goed samenhangend geheel is. Proef dat en maak het pikant van smaak.
  6. Strooide bloem op een deel van het werkvlak, vorm daarop van het gehakt een rol en snijd die in 8-12 porties.
  7. Rol van elke portie gehakt een stevig balletje zonder barsten.
  8. Laat 3 eetlepels olie in de braadpan goed warm worden en bak daarin de gehaktballetjes, onder af en toe omrollen, rondom mooi van kleur.
  9. Schenk dan langs de wand, langzaam een bodem water in de pan, sluit die en laat het gehakt op de getemperde warmtebron gaar worden. Reken voor de gehaktballetjes op 20-25 minuten.
  10. Verwarm de rest van de olie in de koekepan en fruit daarin de snippers ui langzaam goudgeel van kleur.
  11. Voeg dan de stukjes palmhart of champignon, de paprika, 1-2 eetlepels ketjap en 3 deciliter warm water toe.
  12. Maak een papje van de maizena met wat koud water en bind daarmee de vloeistof in de koekepan.
  13. Voeg naar smaak citroensap, suiker, peper, zout en ketjap toe (en eventueel wat sambal) tot de saus zowel pikant als zoetzuur smaakt.
  14. Schenk de inhoud van de koekepan over de gehaktballetjes.
  15. Serveer het gerecht direct.