Rob's kookboek

Gekookt kalfsvlees

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Kooktijd
  • 1¼-1½ uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 800-1000 g kalfsvlees aan een stuk, lendentuk of gesneden van de hals
  • 1 mespunt geraspte nootmuskaat
  • 1 flinke mespunt tijm-poeder
  • peper
  • 40 g boter
  • 2 middelgrote overlangs in dunne plakjes gesneden uien
  • 200 g in lange repen gesneden wortel of winterpeen
  • 6-8 takjes peterselie of selderij
  • 1 klein laurierblad
  • ½ glas droge witte wijn
  • 750 ml bouillon van 1 kippe- en ½ vleesbouillontablet
  • zout
  • worcestersaus of aroma
  • plukjes peterselie
Wijntip
  • Wil men bij dit gerecht wijn drinken, schenk dan altijd een eenvoudige landwijn, liefst een witte of roewijn.
Tip van de kok
  • Gebruik de gezeefde bouillon voor het maken van een saus die bij dit vlees kan worden gebruikt of voor het bereiden van soep.
  • Gebruik de rest van het vlees bij voorkeur koud en in dunne plakken gesneden.
  • Neem in plaats van het genoemde vlees, kalfsrollade of uitgebeend en opgebonden ribstuk.
  • Plaats het gekookte vlees in een hete oven.
  • Laat het in 10-15 minuten een bruin korstje krijgen.

Ter afwisseling kan vlees worden gaargemaakt in een geurige bouillon. Smaakt uitstekend bij aardappelpuree, macaroni, spaghetti of rijst met een zachte groente, zoals worteltjes of spinazie.

Bereidingswijze
  1. Wrijf het vlees in met wat nootmuskaat, tijm en peper.
  2. Smelt de boter in de vleespan.
  3. Verdeel de helft van de plakjes ui, de reepjes wortel en de peterselie over de panbodem.
  4. Leg daar het vlees op. Schep daarop de rest van de ui, de wortel en de peterselie.
  5. Verwarm het vlees in de gesloten pan 5 minuten op de laaggedraaide warmtebron.
  6. Doe het laurierblad bij het vlees.
  7. Keer dit.
  8. Laat het vlees nog 3 minuten in de gesloten pan warm worden.
  9. Giet de wijn langs de wand in de pan.
  10. Breng intussen de bouillon aan de kook.
  11. Schenk de bouillon op en om het vlees.
  12. Sluit de pan als de bouillon kookt.
  13. aat het vlees ruim 1 uur zacht doorkoken.
  14. Schep af en toe wat van de omringende bouillon over het vlees of keer dat om.
  15. Proef of aan de bouillon nog zout of worcestersaus moet worden toegevoegd.
  16. Prik na nog 15-20 minuten zacht doorkoken met de satépen in het vlees.
  17. Vang het uitlopende vleessap op in een lepel.
  18. Neem het stuk kalfsvlees uit de pan als het vleessap helder van kleur is.
  19. Snijd hetvlees pas na 8-10 minuten rusten loodrecht op de draad in plakken.
  20. Garneer het gerecht met de goed uitgelekte uien wortel uit de bouillon en een paar takjes verse peterselie.