Rob's kookboek

Gemarineerde rosbief

Bereidingstijd
  • 50 minuten
Marineertijd
  • 10-20 uur
Benodigdheden voor 6-8 personen
  • 1 kg rosbief
  • 75 g grove mosterd
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels slaolie
  • 300 ml bier (donker bruin)
  • 1 grote ui
  • ½ bosje selderij
  • 1 mespunt gedroogd rozemarijnblaadjes
  • 1 klein blaadje foelie
  • 1 kruidnagel
  • 1 mespunt gedroogde
  • tijmblaadjes
  • peper uit de molen
  • 150 gram boter
  • zout
  • 100 gram crème fraiche
  • bruine basterdsuiker
Tip van de kok
  • Serveer bij dit heerlijke vleesgerecht gekookte aardappels of aardappelpuree en enkele verse groenten of een rauwkostsalade en gekookte groenten.
  • Rosbief kan ook uitstekend koud worden opgediend of dun gesneden als broodbeleg dienst doen.
  • Rosbief is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. De fijnste is afkomstig van de dikke lende. Voor dun gesneden rosbief als broodbeleg is de muis het meest geschikte deel van het rund. Laat u adviseren door de slager.
  • Rosbief dient van binnen rauw te zijn. Een gare rosbief is droog en taai.
Bereidingswijze
  1. Meng in de kom de grove mosterd met het citroensap en de slaolie.
  2. Giet er het bier bij.
  3. Klop alles tot een samenhangende massa.
  4. Schil de ui.
  5. Halveer deze en snipper de helften in vrij grove stukken.
  6. Doe de snippers in de kom.
  7. Was de selderij en snijd de takjes in 4-5 stukken.
  8. Kneus de rozemarijnblaadjes en doe ze met de foelie, kruidnagel, tijmblaadjes en selderij bij de marinade.
  9. Leg de rosbief in de kom met marinade.
  10. Controleer of alle delen van het vlees voldoende in aanraking komen met het vocht.
  11. Laat het vlees 1 dag marineren en keer het regelmatig.
  12. Neem het vlees uit de marinade en dep het met keukenpapier droog.
  13. Wrijf het vlees in met verse, grof gemalen peper.
  14. Verhit de boter in de braadpan.
  15. Doe hetvlees in de pan wanneer de boter begint te kleuren en het schuim is weggetrokken.
  16. Schroei het vlees in de hete boter aan alle zijden dicht, zodat het vleesvocht in het vlees blijft.
  17. Bestrooi de rosbief met zout naar smaak.
  18. Matig de warmtebron iets.
  19. Braad het vlees in 15 minuten mooi egaal bruin.
  20. Sluit de pan en laat het vlees nog 5-10 minuten zacht braden.
  21. Neem de rosbief uit de pan.
  22. Zet het vlees warm weg.
  23. Giet de marinade in de braadpan.
  24. Breng de inhoud aan de kook en roer met de houten spatel aanzettingen aan de bodem van de pan los.
  25. Laat het geheel in 10 minuten tot 2/3 deel inkoken.
  26. Zeef de marinade en doe deze terug in de pan.
  27. Doe er de crème fraiche bij en roer de inhoud van de pan tot een gladde saus. Laat deze enkele minuten zacht koken.
  28. Maak de saus af met naar smaak zout, peper en bruine basterdsuiker.
  29. Schenk de saus in de voorverwarmde sauskom.
  30. Snijd de rosbief in ½ cm dikke plakken en serveer deze direct.