Rob's kookboek

Gestoofde schenkel

Benodigdheden voor 4 personen
  • 1,5 kg runderschenkel
  • 3 eetlepels bloem
  • versgemalen peper
  • zout
  • olijfolie
  • 1 klontje roomboter
  • 1 gesneden ui
  • 300 g in blokjes gesneden wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels klein gesneden bleekselderij
  • 200 ml droge witte wijn
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes (à 400 ml)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 biologische citroen
  • 3 takjes peterselie
Bereidingswijze
  1. Hussel de stukken vlees door de met een beetje peper en zout gekruide bloem en schud de overtollige bloem eraf.
  2. Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de boter toe.
  3. Bak hierin de schenkels rondom bruin.
  4. Neem het vlees uit de pan.
  5. Bak de ui, 1 teentje knoflook, de wortel en bleekselderij in de achtergebleven boter.
  6. Voeg de wijn, bouillon, tomatenblokjes en de laurierblaadjes toe en breng dit aan de kook.
  7. Schep het vlees in de saus en breng dit aan de kook.
  8. Laat het vlees met deksel op de pan ±1,5 uur zacht stoven (tot het loslaat van het bot).

Gremolata

  1. Rasp de schil van de citroen.
  2. Maak de peterselie schoon, verwijder alle steeltjes en snijd in hele kleine stukjes.
  3. Snijd de knoflook fijn.
  4. Meng het citroenrasp met de knoflook, peterselie en olijfolie.
  5. Het mengsel moet strooibaar zijn (vergelijkbaar met geraspte kaas).
  6. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  7. Verwijder de laurierblaadjes en verdeel het vlees met de saus over de borden en garneer dit met gremolata.