Rob's kookboek

Hongaarse goulash

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Stooftijd
  • 1½ - 2 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g goulashvlees
  • 6 eetlepels slaolie of 50 gram boter
  • 400 g gesnipperde uien
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 250 g gepelde ontpitte tomaten
  • 1 blik tomatenpuree (70 gram)
  • 1 grote geschilde aardappel
  • 75 g kleine dobbelsteentjes licht gerookt spek
  • 1/3 theelepel chilipoeder
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 bouillonblokje
  • 1 grote rode paprika
  • peper
  • zout
  • aroma
  • 1 bekertje zure room of 100 ml koffieroom
Wijntip
  • Een volle rode wijn laat zich uitstekend smaken bij dit gerecht.
Tip van de kok
  • Maak in plaats van goulashvlees dat door de slager is voorbereid en/of samengesteld, gebruik van 500 g kalfs-, runder-, varkens- of schapepoelet.
  • Vervang de blokjes aardappel door 3 eetlepels bloem. Let tijdens het stoven goed op dat de goulash niet aan de bodem gaat koeken en aanbranden.
  • Pers 1 of 2 teentjes knoflook bij het vlees.
  • De zure room of de koffieroom kan worden vervangen door 100 ml yoghurt.
Bereidingswijze
  1. Verwarm de olie of boter en voeg de ui en het vlees toe.
  2. Fruit de uien en het vlees tot het vocht verdampt is.
  3. Doe de stukjes tomaat, de tomatenpuree en het paprikapoeder bij het vlees en de uien.
  4. Temper de warmtebron en sluit de pan.
  5. Snijd de aardappel in niet te kieine stukken en voeg die bij de inhoud van de pan.
  6. Doe er vervolgens de dobbelsteentjes spek bij, het chilipoeder, het laurierblad, de azijn en 200 ml water.
  7. Breng de inhoud van de pan aan de kook en doe er het bouillontablet bij.
  8. Sluit de pan en temper de warmtebron.
  9. Laat het vlees 1 uur sudderen.
  10. Was intussen de paprika en snijd deze overlangs 2 keer door.
  11. Neem de zaadlijsten met zaad weg en verwijder de steel.
  12. Snijd het vruchtvlees in reepjes of blokjes.
  13. Schep het vlees goed om en doe er de paprika bij.
  14. Voeg eventueel nog wat water toe indien er veel verdampt is.
  15. Laat het vlees opnieuw sudderen.
  16. Afhankelijk van de kwaliteit duurt het nog ½ tot 1 uur voor het vlees gaar is.
  17. Haal het laurierblad uit de pan en proef de inhoud.
  18. Maak de goulash pittig van smaak met peper, zout en eventueel nog wat paprika- en chilipoeder.
  19. Giet de room in de pan en roer deze door de goulash.
  20. Proef deze nogmaals en dien het gerecht direct op.