Rob's kookboek

Kalfskoteletten 'royaal'

Bereidingstijd
  • 40 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 kalfskoteletten, zonder been, elk 150 g
  • 1 grote ui
  • 100 g boter
  • peper uit de molen
  • 125 g geraspte belegen edammerkaas
  • paprikapoeder
  • gemalen kruidnagel
  • zout
  • 1 klein blaadje foelie
  • 1 kg vers geschilde schorseneren
  • 3 tomaten
  • 2 mespunten gedroogde oreganoblaadjes
  • 4 plakjes halfingesneden citroen
Wijntip
  • Een prettige combinatie met dit kalfsvlees vormt een witte wijn, niet al te droog en met een fijn aroma.
Tip van de kok
  • Gebakken krielaardappeltjes of frites smaken heerlijk bij deze kalfskoteletten.
  • Vervang de schorseneren door een seizoengroente naar eigen smaak.
  • Bak de koteletten niet langer dan noodzakelijk. Het vlees kan er alleenmaar droog van worden.
Bereidingswijze
  1. Schil de ui en snijd deze overlangs door.
  2. Snipper de helften heel fijn.
  3. Smelt 20 g boter in de pan en doe er de uisnippers bij.
  4. Fruit de uitjes tot ze glazig worden.
  5. Laat ze niet kleuren.
  6. Voeg vers gemalen peper toe aan de uisnippers.
  7. Temper de warmtebron.
  8. Laat de inhoud van de pan nog een minuut fruiten.
  9. Neem de pan van het vuur.
  10. Laat de inhoud afkoelen.
  11. Rasp de kaas fijn.
  12. Leg de kalfskoteletten platop het werkvlak.
  13. Snijd ze meteen scherp mesje horizontaal in tot op 1 cm van de rand.
  14. Wrijf de koteletten van binnen en van buiten in met wat paprikapoeder, zout en wat gemalen kruidnagel.
  15. Meng de geraspte kaas met de gefruite uitjes.
  16. Vul hiermee de koteletten.
  17. Naai deze met enkele steken dicht of steek er een cocktailprikker door.
  18. Doe dit zo dat de vulling er niet kan uitlopen.
  19. Breng 2 l water aan de kook met 1 eetlepel zout en een blaadje foelie.
  20. Kook de panklare schorseneren in 15 minuten gaar.
  21. Was de tomaten en verwijder het kroontje.
  22. Snijd ze aan de bovenkant kruiselings in en bestrooi ze met wat oreganoblaadjes en met wat zout.
  23. Verhit de rest van de braadboter of margarine in de koekepan.
  24. Leg de kalfskoteletten in de pan en bak ze onder regelmatig keren in 20 minuten aan beide zijden mooi bruin en gaar.
  25. Laat de laatste 5 minuten de tomaten zacht meebakken.
  26. Neem de kalfskoteletten uitde koekepan en leg ze op de serveerschaal.
  27. Doe hetzelfde met de tomaten.
  28. Zet de serveerschaal warm weg.
  29. Blus de jus in de pan met 1 dl water en roer de aanzetsels van de bodem los met de houten spatel.
  30. Laat de braadjus wat inkoken.
  31. Giet de schorseneren af en laat ze uitlekken.
  32. Schep ze voorzichtig op de schotel bij de koteletten.
  33. Garneer het vlees met plakjes citroen.
  34. Dien de schotel direct op.
  35. Geef er de jus bij in de voorverwarmde of met heet water omgespoelde juskom.