Rob's kookboek

Kalfslapjes Lucullus

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Grilleer- of oventijd
  • 6 of 10 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 langwerpige lapjes kalfsvlees van ongeveer 100 g per stuk
  • 3 eetlepels bloem
  • zwarte peper uit de molen
  • zout
  • 1 mespunt gemalen foelie
  • 60 g boter
  • 2 eetlepels citroensap
  • 8 plakjes bacon
  • 4 dunne plakjes Gruyèrekaas ongeveer zo groot als de lapjes kalfsvlees
  • worcestersaus
Wijntip
  • Lucullus zou zich een frisse witte wijn laten inschenken, maar een rosé of een lichte rode wijn bijvoorbeeld uit Toscane smaakt ook uitstekend bij deze kalfslapjes.
Tip van de kok
  • Gebruik in plaats van kalfsvlees eens kippe-of kalkoenfilets en in plaats van bacon al dan niet even aangebakken plakjes gerookt mager spek zonder zwoerd of magere ham.

Een gerecht dat zeer werd gewaardeerd door deze in 74 voor Christus levende consul van Rome die hield van een weelderig leven met zeer smakelijke maaltijden.

Bereidingswijze
  1. Wrijf de kalfslapjes in met naar smaak peper, zout en wat gemalen foelie.
  2. Strooi de bloem op een bord en haal de lapjes vlees hierdoor.
  3. Klop de overtollige bloem er af.
  4. Laat de boter in de koekepan goed warm worden.
  5. Doe de lapjes in de pan als het schuim begint weg te trekken en de boter begint te kleuren.
  6. Bak het kalfsvlees eerst aan beide zijden even aan.
  7. Laat daarna eerst de ene en daarna de andere zijde mooi van kleur worden.
  8. Verwarm de grill voor of schuif het rooster even boven het midden in de oven en verwarm die voor op 280°C.
  9. Druppel de helft van het citroensap op het vlees.
  10. Keer het vlees en druppel de rest van het citroensap erop.
  11. Leg op elk kalfslapje 2 plakjes bacon, zo dat ze niet buiten het vlees uitsteken.
  12. Leg daarop de plakjes kaas en strooi wat peper erop.
  13. Breng het vlees over in de schaal.
  14. Blus de jus af met 6-8 eetlepels heet water en laat alles even koken.
  15. Maak de jus op smaak af met worcestersaus, peper en zout.
  16. Schenk de jus rondom het vlees in de schaal.
  17. Plaats de schaal onder de gril! of in de oven tot de kaas smelt en goudgeel van kleur is.