Rob's kookboek

Kalfsschijven Pojarski

Bereidingstijd
  • 40 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g kalfsgehakt
  • 50 g paneermeel
  • 2½ eetlepel koffieroom of room
  • 70 g roomboter
  • 2 eetlepels zeer fijn gesnipperde ui
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 2 eierdooiers
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • 1 mespunt geraspte nootmuskaat
  • ½ eetlepel gemalen foelie
  • witte peper uit de molen
  • zout
  • 2 kleine of 1 groot ei
  • 3-4 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels slaolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 partjes citroen
  • enkele plukjes peterselie
Wijntip
  • Een lichte rode- of roséwijn wordt aanbevolen.
Tip van de kok
  • Maak de kalfsschijven van te voren. Bewaar ze afgedekt in de koelkast tot het moment van bakken.
  • De schijven zijn ook uitstekend te bakken in frituurvet of olie in plaats van in de koekepan met boter en olie.
  • Geef er een koude saus bij op mayonaise basis, bijvoorbeeld tartaarsaus.
  • Vervang het paneermeel en de koffieroom door smeuïge aardappelpuree.
Bereidingswijze
  1. Doe de helft van het paneermeel in de kom.
  2. Schenk er de koffieroom op.
  3. Laat dit goed intrekken.
  4. Laat 30 gram boter in de koekepan warm worden.
  5. Fruit daarin de uisnippers met knoflook glazig.
  6. Neem de pan van de warmtebron.
  7. Laat de inhoud wat afkoelen.
  8. Doe het gehakt in de kom met de eierdooiers, het paprikapoeder, de nootmuskaat en de foelie.
  9. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  10. Meng alles tot een samenhangend stevig gehakt.
  11. Klop de eieren in een kleine kom los met 2 eetlepels koud water.
  12. Strooi de rest van het paneermeel op een schaal of bord.
  13. Neem het gehakt uit de kom en doe er de bloem in.
  14. Verdeel het gehakt in 4 porties.
  15. Rol van iedere portie met vochtig gemaakte handen een bal.
  16. Zorg dat deze mooi rond en zonder scheurtjes zijn.
  17. Rol de ballen door de bloem en druk ze daarna voorzichtig plat tot een schijf van 1-2 cm dikte.
  18. Giet de losgeklopte eieren in een diep bord.
  19. Haal de gehaktschijven er één voor één door.
  20. Zorg dat alle zijden met een dun laagje ei zijn bedekt.
  21. Wentel ze vervolgens door het paneermeel.
  22. Verwarm de olie en de rest van de boter in de grote koekepan.
  23. Bak de schijven in 10 minuten aan beide zijden mooi bruin van kleur.
  24. Leg de kalfsschijven op de voorverwarmde serveerschaal.
  25. Besprenkel ze met wat citroensap.
  26. Garneer ze met partjes citroen en plukjes peterselie.
  27. Direct serveren.