Rob's kookboek

Lendebiefstuk met groene pepersaus

Bereidingstijd
  • 12 minuten
Benodigdheden voor 4-8 personen
  • 800 g runderlendebiefstuk aan een stuk
  • 3 eetlepels olie
  • 100 g roomboter
  • peper uit de molen
  • zout
  • 6 eetlepels cognac
  • 1 potje (50 gram) gezouten of gemarineerde groene peperkorrels
  • 100 ml room
  • worcestersaus of soja
Wijn tip
  • Schenk een goede kwaliteitswijn bij deze biefstuk. Een krachtige rode wijn met veel bouquet en een evenwichtige smaak is de aangewezen wijn om zelfs de meest verwende gasten tevreden te stellen.
Tip van de kok
  • Bestel in plaats van een grote lendebiefstuk 2 stukken biefstuk of contre-filet van ongeveer 400 gram.
  • Bak het vlees, naar de wens van de tafelgenoten wat langer en minder rood, als bijna rauw rundvlees niet zozeer op prijs wordt gesteld.
  • Gebruik 1 uur in lauwwarm water geweekte witte of zwarte peperkorrels als de pepertjes in glas niet voorhanden zijn.
  • Serveer bij de biefstuk gebakken aardappels, frites of aardappelkroketjes en een jonge groente met een milde smaak bijvoorbeeld fijne sperziebonen, jonge groene tuinboontjes of erwten.

Biefstuk die voor meerdere personen aan een stuk wordt gebakken en die al of niet aan tafel wordt gesneden.

Bereidingswijze
  1. Wrijf het vlees aan alle zijden gelijkmatig in met peper en zout.
  2. Laat de olie zeer warm worden.
  3. Voeg de helft van de boter toe en bak daarin, zodra het schuim van de boter bijna is weggetrokken, de biefstuk aan alle zijden vlug mooi van kleur.
  4. Prik niet in het vlees maar draai het bijvoorbeeld met behulp van 2 lepels om.
  5. Voeg de rest van de boter in stukjes toe als het bakvet te warm dreigt te worden.
  6. Spoel intussen de serveerschotel met kokend water om.
  7. Droog de schotel en houd die warm op het omgekeerde deksel van een pan met bijna kokende inhoud.
  8. Leg de biefstuk op de schotel en houd het vlees, afgedekt met een stukje folie, even warm.
  9. Temper de warmtebron onder de pan.
  10. Verwarm in de sauslepel de cognac op enige afstand boven een vlam.
  11. Giet de cognac in het bakvet, steek de cognac met een lucifer in brand en laat de vlam in de pan uitbranden.
  12. Roer in het bakvet en schraap daarbij het aanzetsel op de panbodem goed los.
  13. Schenk 75 milliliter warm water langs de wand in de pan.
  14. Laat de jus tot ongeveer de helft inkoken.
  15. Spoel de pepertjes in de zeef met warm water af.
  16. Schud overtollig water uit de zeef en roer de pepertjes met de room door de jus.
  17. Voeg naar smaak zout of worcestersaus toe.
  18. Schenk de saus over de biefstuk en dien deze direct op.