Rob's kookboek

Normandische koteletten

Bereidingstijd
  • 35 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 ribkoteletten van 150 g of 4 kalfskoteletten (200 g)
  • zout
  • peper uit de molen
  • 2 eetlepels bloem
  • 2½ eetlepel olie
  • 4 eetlepels calvados
  • 40 g boter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 125 ml room of koffieroom
  • 6 eetlepels mayonaise
Wijntip
  • Een eenvoudige eerlijke witte wijn, zoals een fruitige Muscadet, is hier op zijn plaats.
Tip van de kok
  • Serveer het vlees met 'appels uit de oven', of met op elke kotelet een dikke, in boter gebakken plak appel. Garneer de koteletten extra met bijvoorbeeld 250 g plakjes champignon. Bak ze even mee en bestrooi ze met kleingeknipte peterselie.
Bereidingswijze
  1. Wrijf de koteletten in met versgemalen peper en zout.
  2. Doe de bloem op een bord.
  3. Haal de koteletten erdoor.
  4. Zorg ervoor dat ze goed met bloem zijn bedekt.
  5. Schud de overtollige bloem van het vlees.
  6. Laat de olie in de koekepan goed warm worden.
  7. Bak het vlees daarin aan weerszijden mooi van kleur.
  8. Verwarm 3 eetlepels calvados in de sauslepel op enige afstand boven een vlam.
  9. Schenk de rank over de koteletten.
  10. Steek de calvados met een brandende lucifer aan en laat de vlam uitdoven.
  11. Doe de boter in kleine stukken in de pan.
  12. Keer de koteletten om en om zonder daarbij in het vlees te prikken.
  13. Schenk 5 eetlepels warm of kokend water langs de wand in de koekepan.
  14. Roer het bezinksel los van de panbodem en laat de jus even koken.
  15. Temper dan de warmtebron en laat het vlees gaar worden.
  16. Klop in de kom de rest van de calvados, de tomatenpuree, de room en de mayonaise door elkaar.
  17. Leg de koteletten op de voorverwarmde vleesschotel.
  18. Klop de inhoud van de kom door de jus.
  19. Laat die goed warm worden, maar hij mag niet meer koken.
  20. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  21. Serveer de saus bij het vlees, of apart in een voorverwarmde sauskom.