Rob's kookboek

Ossehaas met bamboescheuten

Filet de boeuf aux pousses de bambou

Benodigdheden
  • 800 g ossehaas
  • zout
  • peper
  • 200 g mie
  • 4 sjalotjes
  • 3 lente-uitjes
  • 15 grote champignons
  • 1 bosje sterkers
  • 1 blik bamboescheuten
  • 50 g gerookt spek
  • sake
  • 1 fles sojasaus
  • suiker

Dit gerecht is bekend onder de naam sukiyaki.

Bereidingswijze
  1. Snij het vlees in kleine dunne rechthoekjes.
  2. Leg deze op een dienschaal.
  3. Schil de sjalotjes.
  4. Schil de lente-uitjes en snij ze in kleine stukjes.
  5. Breng 2,5 dl water aan de kook en kook de mie hier 1 minuut in.
  6. Giet ze af en leg ze in een ovenschotel.
  7. Schuif ze in een oven van 120°C en laat ze daar tot vlak voor het serveren.
  8. Laat de bamboescheuten uitlekken.
  9. Was ze en snij ze in stukken.
  10. Maak de champignons schoon en ciseleer ze.
  11. Haal de takjes van de sterkers en was ze zorgvuldig.
  12. Laat ze uitlekken.
  13. Leg de groenten met kleine hoopjes op een grote schaal.
  14. Zet ook de schaal mie op tafel.
  15. Op een rechaud verwarmen we een pannetje.
  16. Vet dit in met het stuk spek.
  17. Laat hierin de sjalotjes een beetje sauteren, doe er dan een portie van het vlees bij, laat een minuut sauteren, geef er zout en peper over en sojasaus.
  18. Voeg dan wat van elke groente toe en wat mie en warm dit onder roeren gedurende 5 minuten.
  19. Geef er dan weer sojasaus over en de sakeh.
  20. Wacht tot het goed warm is, serveer dan meteen en begin opnieuw.