Rob's kookboek

Ossehaas met port

Filet de boeuf aux porto

Benodigdheden
  • 800 g ossehaas
  • zout
  • peper
  • 80 g vet spek
  • 60 g boter
  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 1 bouquet garni
  • 100 ml port
  • 200 ml bouillon
Bereidingswijze
  1. Snij het spek in reepjes en lardeer het vlees ermee.
  2. Schil de wortels en snij ze in brunoise.
  3. Schil de uien en hak ze fijn.
  4. Smelt de boter in een pan en als ze heet is, sauteer dan het vlees snel aan alle kanten bruin.
  5. Haal het vlees uit de pan, doe er de groenten in en leg het vlees weer terug nadat de groenten even gebakken hebben.
  6. Geef er het bouquet garni bij en de port.
  7. Laat op hoog vuur totdat de port gaat caramelliseren.
  8. Geef er dan een dl bouillon bij en zout en peper.
  9. Zet de pan in een oven van 200°C en laat ze daar 25 minuten.
  10. Arroseer het vlees vaker en keer het halverwege om.
  11. Haal dan het vlees uit de pan en houd het warm.
  12. Deglaceer het braadvocht met de rest van de bouillon.
  13. Schraap goed over de bodem en laat het iets reduceren.
  14. Zeef de saus daarna en serveer ze apart.