Rob's kookboek

Paprikaschnitzel

Bereidingstijd
  • 60 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 kalfsschnitsels van 75-100 g
  • 1 grote rode paprika
  • 80 g boter
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • 60 g bloem
  • scherp paprikapoeder
  • zout
  • 125 ml koffieroom
  • peper
  • aroma
  • 2 dunne plakjes citroen
  • 1 eetlepel zeer klein geknipte peterselie
Wijntip
  • Een volle rode wijn doet het goed bij dit gerecht, maar dat geldt ook voor andere alcoholische dranken.
Tip van de kok
  • Gebruik in plaats van de kalfsschnitzels varkensschnitzels en in plaatsvan water voor de saus wat bouillon.
  • Vervang het scherpe paprikapoeder door milder paprikapoeder. Gewoonlijk wordt dit verkocht als paprikapoeder zonder nadere aanduiding.
Bereidingswijze
  1. Was de paprika en snijd deze overlangs 2 keer door.
  2. Neem de zaadlijszen met zaad weg, verwijder de steel en verdeel het vruchtvlees in kleine stukken.
  3. Verwarm 30 g boter in de steelpan.
  4. Fruit daarin de ui goudgeel en voeg de stukjes paprika toe.
  5. Laat die zeer zacht worden en voeg 30 g bloem toe.
  6. Laat deze roux enkele minuten op een laaggedraaide warmtebron heet worden.
  7. Roer ½ eetlepel paprikapoeder door de roux.
  8. Schenk al roerend 125 ml warm water in de pan.
  9. Roer tot een dikke saus is ontstaan en laat deze nog even zacht koken tot de bloem gaar is.
  10. Zeef de saus.
  11. Spoel de steelpan om en doe de gezeefde massa in de pan.
  12. Voeg de room toe en roer tot de saus kookt.
  13. Sluit de pan en neem die van het fornuis.
  14. Laat de rest van de boter in de vlees- of koekepan warm worden.
  15. Roer door de rest van de bloem 1 theelepel paprikapoeder en ½-¾ theelepel zout.
  16. Wentel daar de lapjes vlees door en bak die, eerst op de ene zijde, mooi van kleur.
  17. Keer het vlees en laat ook de andere zijde, nu op een wat getemperde warmtebron, kleuren en gaar worden.
  18. Maak de saus naar smaak af met het met water tot een papje geroerde paprikapoeder, vermengd met peper, zout en aroma.
  19. Warm de saus, kloppende met de garde, even op terwijl het vlees is gekeerd en gaar wordt.
  20. Leg het vlees op de vleesschotel.
  21. Schenk een deel van de saus over het vlees.
  22. Schenk de rest in de met kokend water omgespoelde sauskom.
  23. Houd de helft van een plakje citroen in het paprikapoeder en leg het plakje op 2 van de paprikaschnitzels.
  24. Bedek de andere helft van het plakje citroen met de helft van de peterselie.
  25. Garneer de andere 2 paprikaschnitzels op dezelfde wijze met het plakje citroen met peterselie.