Rob's kookboek

Pot-au-feu

Bereidingstijd
  • 4 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 100 g fijn runderpoelet
  • 2 vleesbouillontabletten
  • 600 g doorregen runderlapjes
  • 500 g panklare worteltjes
  • ½ struik bleekselderij
  • 250 g mei-raapjes of koolraap
  • 2 middeldikke preien
  • 5 kleine gepelde uien
  • 2 kruidnagels
  • 1 mergpijp
  • peper
  • zout
  • aroma
  • ½ bosje gehakte peterselie

Deze stoofschotel met de fraaie Franse naam is een dubbel-gerecht waarvan een deel, de soep, eerst wordt opgediend.

Bereidingswijze
  1. Breng het poulet met 2 liter koud water aan de kook.
  2. Voeg dan de bouillontabletten toe.
  3. Maak van de runderlapjes 4 rolletjes van ongeveer gelijke omvang.
  4. Bind de rolletjes met het bindmateriaal vast.
  5. Doe het vlees in de pan.
  6. Sluit die als de inhoud kookt en temper de warmtebron.
  7. Snijd de worteltjes in niet te kleine stukken.
  8. Was de stengels selderij.
  9. Snijd er de bladeren en de dunne stengeltjes af.
  10. Houd die apart.
  11. Schrap de stengels van boven naar beneden.
  12. Verwijder zo de harde vezels.
  13. Snijd het breedste deel overlangs in.
  14. Snijd de stengels overdwars een tot twee keer door.
  15. Schil de raapjes.
  16. Was ze en snijd ze in vingerdikke plakken.
  17. Verdeel die weer in blokjes.
  18. Snijd van de preien het wortelgedeelte en het groen.
  19. Doe de hardgroene bladeren weg.
  20. Was de preien en zachtgroene bladeren.
  21. Snijd de preien in vingerlange stukken.
  22. Maak met het bindmateriaal een pakje van de stukken bleekselderij en van de stukken prei.
  23. Was de uien.
  24. Steek in een daarvan de kruidnagels.
  25. Schep met de spaan het schuim van de bouillon.
  26. Doe daar de uien, de mergpijp met naar smaak peper en zout in.
  27. Temper de warmtebron weer als de inhoud van de pan kookt.
  28. Laat die nog 30-45 minuten zacht doorkoken.
  29. Schuim de bouillon voor de tweede keer af.
  30. Doe er de stukjes wortel in.
  31. Vervolgens, als de bouillon weer aan de kook gekomen is, het pakje bleekselderij, de blokjes raap en het bosje prei toevoegen.
  32. Controleer na ongeveer een kwartier of het poelet en de rolletjes vlees bijna gaar zijn.
  33. Hak het apart gezette selderijgroen fijn.
  34. Snijd de dunne selderijstengels en de zachtgroene bladeren van de prei in stukjes.
  35. Schep de 5 uien uit de grote pan.
  36. Verwijder de kruidnagels en prak of snijd de uien fijn.
  37. Schep de vleesrolletjes, de pakjes bleekselderij en prei uit de pan.
  38. Verwijder het bindmateriaal.
  39. Breng het vlees en de groente over in de andere pan.
  40. Schep daarin ook, met slechts weinig bouillon, bijna alle stukjes wortel en raap.
  41. Controleer of er een bodempje bouillon in de pan is.
  42. Sluit de pan en houd de inhoud op temperatuur op een laaggedraaide warmtebron.
  43. Neem de mergpijp uit de pan en het merg uit de pijp.
  44. Roer de snippers selderijgroen, selderij, preiblad, uien het merg door de bouillon.
  45. Laat die enkele minuten koken.
  46. Voeg naar smaak peper, zout en aroma toe.
  47. Doe de peterselie in de pan.
  48. Dien eerst de soep op en daarna de stoofschotel met geroosterd brood, mosterd en augurkjes of met piccallilly of mixed pickles.