Deze stoofschotel met de fraaie Franse naam is een dubbel-gerecht waarvan een deel, de soep, eerst wordt opgediend.
Bereidingswijze
- Breng het poulet met 2 liter koud water aan de kook.
- Voeg dan de bouillontabletten toe.
- Maak van de runderlapjes 4 rolletjes van ongeveer gelijke omvang.
- Bind de rolletjes met het bindmateriaal vast.
- Doe het vlees in de pan.
- Sluit die als de inhoud kookt en temper de warmtebron.
- Snijd de worteltjes in niet te kleine stukken.
- Was de stengels selderij.
- Snijd er de bladeren en de dunne stengeltjes af.
- Houd die apart.
- Schrap de stengels van boven naar beneden.
- Verwijder zo de harde vezels.
- Snijd het breedste deel overlangs in.
- Snijd de stengels overdwars een tot twee keer door.
- Schil de raapjes.
- Was ze en snijd ze in vingerdikke plakken.
- Verdeel die weer in blokjes.
- Snijd van de preien het wortelgedeelte en het groen.
- Doe de hardgroene bladeren weg.
- Was de preien en zachtgroene bladeren.
- Snijd de preien in vingerlange stukken.
- Maak met het bindmateriaal een pakje van de stukken bleekselderij en van de stukken prei.
- Was de uien.
- Steek in een daarvan de kruidnagels.
- Schep met de spaan het schuim van de bouillon.
- Doe daar de uien, de mergpijp met naar smaak peper en zout in.
- Temper de warmtebron weer als de inhoud van de pan kookt.
- Laat die nog 30-45 minuten zacht doorkoken.
- Schuim de bouillon voor de tweede keer af.
- Doe er de stukjes wortel in.
- Vervolgens, als de bouillon weer aan de kook gekomen is, het pakje bleekselderij, de blokjes raap en het bosje prei toevoegen.
- Controleer na ongeveer een kwartier of het poelet en de rolletjes vlees bijna gaar zijn.
- Hak het apart gezette selderijgroen fijn.
- Snijd de dunne selderijstengels en de zachtgroene bladeren van de prei in stukjes.
- Schep de 5 uien uit de grote pan.
- Verwijder de kruidnagels en prak of snijd de uien fijn.
- Schep de vleesrolletjes, de pakjes bleekselderij en prei uit de pan.
- Verwijder het bindmateriaal.
- Breng het vlees en de groente over in de andere pan.
- Schep daarin ook, met slechts weinig bouillon, bijna alle stukjes wortel en raap.
- Controleer of er een bodempje bouillon in de pan is.
- Sluit de pan en houd de inhoud op temperatuur op een laaggedraaide warmtebron.
- Neem de mergpijp uit de pan en het merg uit de pijp.
- Roer de snippers selderijgroen, selderij, preiblad, uien het merg door de bouillon.
- Laat die enkele minuten koken.
- Voeg naar smaak peper, zout en aroma toe.
- Doe de peterselie in de pan.
- Dien eerst de soep op en daarna de stoofschotel met geroosterd brood, mosterd en augurkjes of met piccallilly of mixed pickles.