Rob's kookboek

Provençaals stoofvlees

Marineertijd
  • 12 uur
Bereidingstijd
  • 30 minuten
Stooftijd
  • 3 uur
Benodigdheden voor 4 personen voor 2 à 3 dagen
  • 1,5 kg in grove stukken verdeeld doorregen rundvlees
  • 3/4 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/3 theelepel gedroogde tijm
  • 1/3 theelepel laurierbladpoeder
  • 1 fles droge witte wijn
  • worcestersaus
  • 2 fijngesnipperde uien
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 1 middelgrote in plakjes
  • gesneden of geschaafde wortel
  • 5 eetlepels olijfolie of andere olie
  • 200 gram plakjes gerookt vet spek
  • peper
  • zout
  • 8 gepelde sjalotjes of kleine uien
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 kg gepelde vleestomaten
  • 100 g ontpitte zwarte olijven
  • suiker
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
Wijntip
  • Bij deze stoofschotel kan rode, witte of rosé wijn uit de Provence worden geschonken.
Tip van de kok
  • Geef bij deze stoofschotel de eerste dag gekookte aardappels, macaroni of spaghetti en de tweede dag al dan niet geroosterde sneden volkorenbrood.
  • Zeer geschikt vlees voor deze stoofschotel is afkomstig van de runderschenkel, voorbout of schouderstuk.
Bereidingswijze
  1. Meng in sen kom het kruidnagelpoeder, de tijm en het laurierbladpoeder aan met 2 eetlepels witte wijn en 1 eetlepel worcestersaus.
  2. Doe de gesnipperde ui, het knoflook en de wortel erbij.
  3. Schenk vervolgens de rest van de wijn in de kom.
  4. Roer aile ingrediënten goed door elkaar tot een marinade.
  5. Leg de stukken vlees in de marinade en zet die tenminste 12 uur in de koelkast.
  6. Laat het vlees in het vergiet goed uitlekken.
  7. Vang de marinade op en zet deze apart.
  8. Verhit de olie in de vleespan.
  9. Snijd de plakjes spek in niet te kleine stukken en bak die in de olie mooi van kleur.
  10. Wrijf het gemarineerde vlees in met wat peper en zout.
  11. Neem de stukjes spek uit de pan en bak in het achtergebleven vet onder geregeld omscheppen het vlees mooi vari kleur.
  12. Laat de sjalotjes korte tijd meebakken zodat deze lichtbruin zijn.
  13. Roer de bloem door de inhoud van de pan.
  14. Schenk onder voortdurend roeren de marinade zeer langzaam langs de wand van de pan bij het vlees.
  15. Roer tot de inhoud kookt, sluit de pan en laat alles 2 uur zacht stoven.
  16. Voeg de stukken tomaat toe en laat het gerecht in ruim 30 minuten verder gaar worden.
  17. Controleer of het vlees gaar en mals is en laat de jus in de open pan voor 1/3 deel indampen.
  18. Voeg de olijven toe, schep de stukjes spek door de stoofpot en maak die pikant van smaak met peper, zout, suiker en worcestersaus.
  19. Serveer het vlees in een aardewerk pot en bestrooi het gerecht vlak voor het opdienen met de peterselie.