Rob's kookboek

Runderrolletjes

Bereidingstijd
  • 1 uur en 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 dunne langwerpige lapjes mals rundvlees van 80-100 gram
  • 2-3 eetlepels grove mosterd
  • 75 g plakjes bacon of doorregen spek zonder zwoerd
  • 3 eetlepels zeer fijn gesnipperde ui
  • 1 mespunt cayennepeper of paprikapoeder
  • zout
  • worcestersaus of aroma
  • 4 middelgrote zoetzure of zure augurkjes
  • 60 g boter
  • 1-2 eetlepels tomatenketchup of andere pikante saus
  • 1-2 eetlepels aardappelmeel of maizena
Wijntip
  • Schenk bij dit rundvleesgerecht een eenvoudige tafelwijn, naar smaak rood, rosé, of wit.
Tip van de kok
  • Vervang de reepjes augurk door stukjes gare asperge uit blik of glas, door stukjes champignon, partjes appel of peer. Ook geweekte vruchten zoals abrikoos of ontpitte pruimedant of reepjes pikante kaas laten zich goed als vulling gebruiken.

Deze gevulde vleesrolletjes smaken heerlijk bij bloemkoolspruitjes en andere koolsoorten. De vulling kan naar eigen fantasie worden gevarieerd.

Bereidingswijze
  1. Sla de lapjes vlees met de vlakke zijde van het hakmes zo plat mogelijk.
  2. Dit gaat het best wanneer u het mes steeds bevochtigd.
  3. Bestrijk een zijde van de lapjes met mosterd.
  4. Verdeel de bacon in gelijkmatig dikke laagjes over het vlees.
  5. Leg daarop de snippers ui.
  6. Strooi daarover naar smaak cayennepeper of het milder smakende paprikapoeder en zout.
  7. Druppel er wat worcestersaus op.
  8. Snijd de augurkjes overlangs in 3-5 repen.
  9. Beleg elk runderlapje met reepjes augurk.
  10. Zorg dat ze wat korter zijn dan de breedte van de lapjes.
  11. Rol het vlees om de vulling en zet de lapjes vast met draad, touw of prikkertjes.
  12. Laat de margarine of bakboter in de vleespan goed warm worden.
  13. Bak daarin de runderrolletjes onder af en toe keren vlug mooi van kleur.
  14. Schenk 2 deciliter kokend water langzaam langs de wand in de pan.
  15. Sluit die en temper de warmtebron.
  16. Controleer na 40-50 minuten stoven of het vlees gaar is.
  17. Maak dan een glad papje van tomatenketchup, aardappelmeel en koud water.
  18. Breng de runderrolletjes over op de voorverwarmde schotel en bind de jus met het papje.
  19. Verwijder het gebruikte bindmateriaal en serveer de gebonden jus in een met kokend water omgespoelde sauskom.