Rob's kookboek

Schotse biefstuk

Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 biefstukken van de haas van 150 g
  • 6 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel whisky
  • zwarte peper uit de molen
  • 200 g kleine champignons
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 gepelde tomaten
  • ½ theelepel oreganopoeder
  • 100 g boter
  • zout
Wijntip
  • Bij deze biefstukken smaakt een rode bordeauxwijn uitstekend. Dit kan een eenvoudige volle wijn zijn of een châteauwijn, zoals een St. Emillion of een Pomerol.
Bereidingswijze
  1. Vermeng de sojasaus met de whisky en een flinke mespunt peper.
  2. Leg de biefstukken er in en zet de kom minstens 1 uur op een koele plaats.
  3. Was tegen het einde van de marineertijd van het vlees, de champignons en verwijder daarbij de donkere en harde delen.
  4. Sprenkel het citroensap over de champignons.
  5. Verwijder de kroontjes van de tomaten, snijd ze overdwars door en strooi de oregano op de snijvlakken.
  6. Smelt 20 g boter en laat de tomaten daarin even zacht worden.
  7. Neem ze uit de pan en bewaar ze op een warme plaats.
  8. Smoor in de gebruikte boter de champignons op een laaggedraaide warmtebron.
  9. Bestrooi ze met wat zout en doe de deksel op de pan.
  10. Verwarm een vuurvaste schaal.
  11. Neem de biefstuk uit de marinade en laat ze even uitdruipen.
  12. Dep het vlees droog met keukenpapier.
  13. Smelt in de koekepan de rest van de boter en bak daarin het vlees zodra de boter heet is; op een hooggedraaide warmtebron het vlees in ongeveer 6-7 minuten aan twee zijden bruin bakken.
  14. Druk het vlees met de bolle zijde van een lepel plat tegen de bodem van de koekepan als de biefstuk iets meer gaar moet zijn.
  15. Leg de biefstukken als ze mooi bruin van kleur zijn op de voorverwarmde vuurvaste schaal.
  16. Blus de hete boter af met de marinade en 4 eetlepels water.
  17. Laat de jus even opdoken.
  18. Giet wat jus over de biefstukken en geef de rest er apart bij.
  19. Garneer het vlees met de halve tomaten, de champignons en enkel blaadjes andijvie of veldsla.
  20. Serveer bij het vlees gebakken aardappelen of frites en stokbrood.