Rob's kookboek

Smoor van vlees

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Stooftijd
  • 1-1¼ uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 g in stukken gesneden malse runderlappen
  • zout
  • 4 eetlepels slaolie
  • 2 middelgrote fijngesnipperde uien
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • 3-4 kruidnagels
  • ketjap manis
  • sambal oelek
  • laos
  • djahé of gemberpoeder
  • citroensap
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • ½ eetiepel goela Djawa of javaanse suiker
  • peper
  • ketjap asin
Tip van de kok
  • Smoor gemaakt van varkensvlees, zoals hamlappen of kipfilet, heeft een korte stooftijd nodig en kan binnen het uur op tafei staan.
  • Goela Djawa is een donker aromatische suiker, gemaakt uit het sap van enkele palmsoorten en van suikerriet. Het is een harde staaf en de suiker moet eraf geschraapt worden.
  • Vervang de goela Djawa door bruine basterdsuiker.
  • Ketjap manis is zoete Indonesische sojasaus, ketjap asin is de zoute variant, die veel minder vaak wordt gebruikt. Laat de ketjap asin eventueel vervallen in dit recept.
  • Laos is de gemalen galanga wortel. Neem hiervoor in plaats wat extra gemberpoeder.
Bereidingswijze
  1. Snijd het vlees in duimgrote stukken.
  2. Bestrooi het met wat zout.
  3. Laat de olie in de vleespan goed warm worden.
  4. Bak daarin onder af en toe omscheppen het vlees aan alle zijden moot van kleur.
  5. Voeg op het laatst de ui en het knoflook toe.
  6. Verminder de warmte onder de pan.
  7. Doe het laurierblad en de kruidnagels in de pan.
  8. Voeg 2 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel sambal oelek, ½ theelepel laos en ½ theelepel gemberpoeder toe.
  9. Roer vervolgens 2 eetlepels citroensap en de tomatenpuree door het vlees.
  10. Schenk 3 dl warm water langs de wand, langzaam in de pan.
  11. Breng de inhoud aan de kook.
  12. Temper de warmtebron en sluit de pan.
  13. Controleer na 45 minuten of het vlees gaar is.
  14. Schep de inhoud goed om.
  15. Voeg als het vlees gaar is aan de saus naar smaak nog ketjap asin, wat van de genoemde specerijen, peper, zout, Javaanse suiker, citroensap en peper toe.
  16. Neem het laurierblad uit de smoor en dien het gerecht direct op.