Rob's kookboek

Steak au poivre

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 eetlepels peperkorrels
  • 2 ossehazen van 400 g elk
  • 200 g roomboter
  • 1 eetlepel sla-olie
  • zout
  • 50 ml cognac
  • 100 ml verse room
Tip van de kok
  • Maak de saus op smaak af met wat zout en worcestersaus.
  • Ook lendebiefstuk (entrecôte) is op deze wijze zeer goed te bereiden.
  • Wikkel de peperkorrels bij het breken met een deegroller in een doek,in een plastic zakje of in aluminiumfolie om te voorkomen dat ze wegrollen.
  • Serveer gebakken aardappels of frietjes en een rauwkostsalade bij deze steaks.
  • Vervang de peperkorrels door een kant en klare pepermix die bestaat uit verschillende soorten grof gemalen peper en andere kruiden. Het mengsel wordt verkocht onder de naam peppersteak-kruiden.
  • Wanneer de voorkeur wordt gegeven aan meer doorbakken vlees, verleng dan de baktijd tot ongeveer 15 minuten in het totaal, afhankelijk van de dikte van het vlees.

Bereidingswijze
  1. Maal de peperkorrels zeer grof in een pepermolen of kneus ze met de deegroller op een houten snijplank.
  2. Spreid de peperkorrels uit op een bord.
  3. Leg de ossehazen op de peperkorrels, druk ze goed aan en draai ze om.
  4. Druk de ossehazen ook met de andere kant goed in de peperkorrels.
  5. Verwarm de roomboter en olie in een pan en leg er de ossehazen in als alle schuim is weggetrokken.
  6. Bak ze in 3-4 minuten mooi bruin aan een zijde en keer ze om om de andere zijde zo ook te bakken.
  7. Bestrooi de ossehazen naar smaak met zout.
  8. Verwarm de cognac in een steelpan en giet deze over het vlees.
  9. Steek de cognac aan met een lange lucifer en laat de alcohol uitbranden.
  10. Neem de ossehazen uit de pan en leg ze op een voorverwarmde serveerschotel.
  11. Houd ze warm.
  12. Doe de room in de pan van de ossehazen en zet de pan weer op de warmtebron.
  13. Laat de room inkoken en roer met een houten lepel de aanbaksels van de bodemlos.
  14. Laat de saus enkele minuten zacht doorkoken.
  15. Schenk de saus over de ossehazen en serveer ze direct of snijd ze eerst in tweeën.