Rob's kookboek

Steak marchand de vin

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 150 g boter
  • 1 middelgrote gesnipperde ui
  • ½ laurierblad
  • 1 flinke mespunt gedroogde tijm
  • 2 eetlepels kleingeknipte
  • peterselie
  • 200 ml rode landwijn of andere wijn
  • 4 steaks van 150 g per stuk
  • 3 eetlepeis olijfolie of andere olie
  • worcestersaus
  • zwarte peper uit de molen
  • zout
Wijntip
  • Een eenvoudige rode wijn voldoet meestal uitstekend bij dit gerecht. Een duurdere kwaliteitswijn kan natuurlijk ook geschonken worden.
Tip van de kok
  • Steak is de Engelse (Amerikaanse) naam voor biefstuk. Steak wordt echterop andere wijze uitgesneden; de porties per persoon zijn zwaarder en voorzien van een klein vetrandje.
  • Vervang het vlees uit dit recept door biefstuk of entrecôte en bereid het vlees op de grill.
  • Vervang de jus door een samengestelde boter die u laat smelten op het gegrillde vlees.
  • Wijnkopersboter wordt als volgt bereid: Laat 2 dl wijn tot de helft inkoken. Voeg een fijngesnipperd uitje, verse gemalen peper, en een eetlepel vleesjus of krachtige bouillon toe. Roer intussen 150 g roomboter tot deze romig is geworden. Laat de wijn afkoelen. Roer de roomboter, de wijn en wat gehakte peterselie door elkaar. Zet de samengestelde boter tot gebruik in de koelkast.
Bereidingswijze
  1. Verwarm de boter in de steelpan en fruit daarin de ui langzaam glazig.
  2. Voeg het laurierblad, de wijn, peterselie en tijm toe.
  3. Temper de warmtebron als de wijn kookt en laat die enigszins in koken.
  4. Dep het vlees met papier of een schone doek droog.
  5. Laat de olie in de koekepan zeer warm worden.
  6. Bak de steaks aan een zijde mooi van kleur.
  7. Schenk intussen de inhoud van de steelpan door de zeef in het kommetje.
  8. Keer de steaks, zodra de onderzijde mooi van kleur is.
  9. Strooi naar smaak peper en zout op de gebakken zijde.
  10. Temper de warmtebron niet of nauwelijks.
  11. Schenk nog een eetlepel olie in de pan als de olie te warm dreigt te worden.
  12. Leg het vlees op de voorverwarmde serveerschotel.
  13. Schenk het gezeefde vocht in de koekepan en roer het aanzetsel van de panbodem los zodat dit kan oplossen.
  14. Schenk de jus over het vlees of dien de jus apart op.