Rob's kookboek

T-bonesteak met wijnsaus

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Grilleertijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 T-bone steaks van ongeveer 500 g per stuk
  • 3-4 eetlepels gekruide olie
  • 200 ml rode wijn
  • 2 fijngehakte sjalotjes
  • ½ laurierblad
  • 1 mespuntje gedroogde tijm
  • zout
  • 200 ml demi-glace saus
  • zwarte peper uit de molen
  • 30 g boter
  • enkele takjes verse tijm
Tip van de kok
  • Oorspronkelijk wordt bij een T-bone steak net als bij gegrilleerde biefstuk of entrecôte een kruidenboter gegeven in plaats van saus.
  • Maak zelf ½ l gekruide olie van 3 laurierblaadjes, 5 geplette zwarte peperkorrels, een mespunt gedroogde tijmblaadjes, een mespunt gedroogde rozemarijnblaadjes en 1-2 uitgeperste teentjes knoflook. Laat alles in een afsluitbaar glas, voor het gebruik gereed, staan op een koele plaats, maar niet in de koelkast. De olie is na 6-10 dagen voor het bakken en braden van vlees, gevogelte, wild en vis te gebruiken en heeft een lange houdbaarheid.
  • Serveer bij dit typisch Noordamerikaanse gerecht, dat ook zeer geschikt is voor de barbecue, geroosterde of gebakken tomaatjes, gefruite ui, even met wat knoflook verwarmde champignons en met wat boter gestoofde maiskorrels.
Bereidingswijze
  1. Vraag de slager het vlees van de T-bone steak aan weerszijden enigszins te pletten.
  2. Bestrijk aan beide zijden het vlees met olie.
  3. Breng in de steelpan de wijn aan de kook met de gesnipperde sjalotjes, het laurierblad, de tijm en enkele korrels zout.
  4. Laat de wijn in de pan zonder deksel tot op 1/3 inkoken.
  5. Voeg de demi-glace saus toe en laat de vloeistof weer in koken tot op 2/3.
  6. Sluit dan de pan.
  7. Verwarm de grill voor.
  8. Bestrijk het vlees nog eens met olie en bestrijk daarmee ook het grillrooster.
  9. Laat de steaks eerst aan de ene zijde mooi van kleur worden in 6-8 minuten.
  10. Draai de steaks om en bestrijk het vlees weer met olie.
  11. Laat het ook aan deze zijde bruin kleuren.
  12. Verdeel, tegen de tijd dat de steaks klaar zijn, de boter in kleine stukken.
  13. Neem de steelpan van de warmtebron, verwijder het laurierblad uit de vloeistof en klop de stukjes boter na elkaar door de saus.
  14. Voeg aan de rode wijnsaus naar smaak peper, zout of soja toe.
  15. Strooi zout en zwarte peper op het vlees en garneer de T-bone steaks met een takje verse tijm.
  16. Serveer de wijnsaus apart bij het gerecht.