Rob's kookboek

Tournedos Dolores

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 kleine dikke biefstukjes van de haas
  • ¼ theelepel rozemarijnpoeder
  • peper
  • zout
  • 8 middelgrote champignons
  • 70 g roomboter
  • 1 mespunt gedroogde oreganoblaadjes of oreganopoeder
  • 3 dl bouillon, eventueel van ½ vleestablet
  • 6 eetlepels rode wijn
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 blik (241 g) met 4 schijven ananas
  • 4 eetlepels olijfolie of slaolie
  • ¼ gepelde ontpitte tomaat
  • 2 eetlepels amandelsnippers
  • worcestersaus of sojasaus
  • plukjes peterselie
Wijntip
  • Een rode bordeaux is een uitstekende begeleiding bij deze vieesschotel.
Tip van de kok
  • Snijd de stukjes champignons die van de steeltjes zijn afgesneden in snippers en warm die op het laatst even in de jus op.
  • Vervang de wijn door 5 eetlepels ananassiroop en 1,5 eetlepel citroensap. De jus is dan ook heel smakelijk, maar mist wel het speciale Franse aroma.

De combinatie van zeer mals rundvlees, ananas en champiginons met de pikante wijnsaus, levert een bijzonder aantrekkelijke en lekkere vleesschotel op.

Bereidingswijze
  1. Bestrooi de biefstukjes met het rozemarijnpoeder, peper en zout.
  2. Zet het vlees even apart.
  3. Was de champignons in de zeef met lauwwarm water af.
  4. Snijd de steeltjes tot even onder de hoedjes af.
  5. Verwijder harde of donkere plekjes en dep de champignons met keukenpapier droog.
  6. Laat in een kleine steelpan 35 g van de boter goed warm worden.
  7. Voeg de champignons toe en laat die onder af en toe omscheppen even kleuren.
  8. Strooi er de oregano en naar smaak peper en zout door.
  9. Schenk daar, langs de wand, langzaam de bouillon en 3 eetlepels van de wijn in.
  10. Draai de warmtebron zo laag mogelijk als de vloeistof begint te koken.
  11. Laat de ananas uitlekken en vang het vocht op.
  12. Smelt 35 g van de boter in de koekepan.
  13. Dep de biefstukjes met wat keukenpapier droog.
  14. Bak de biefstukjes in de hete boter snel aan beide zijden bruin.
  15. Steek niet in de tournedos bij het keren.
  16. Verhit de olie in de andere koekepan.
  17. Bestrooi de ananasschijven met bloem.
  18. Bak de schijven ananas vlug aan weerszijden even aan.
  19. Leg de ananas op de voorverwarmde vleesschotel.
  20. Sprenkel de rest van de wijn op het vlees en leg de tournedos op de ananas.
  21. Schenk de restjes uit beide koekepannen in de steelpan.
  22. Laat de inhoud even opkoken en leg op elke tournedos twee champignons met de steeltjes naar boven.
  23. Snijd het stukje tomaat in 4 reepjes.
  24. Garneer daarmee en met de amandelsnippers de tournedos.
  25. Voeg naar smaak peper, zout en worcestersaus aan de jus toe.
  26. Schep een deel daarvan over de champignons en het vlees.
  27. Serveer de rest van de jus in de met kokend water omgespoelde sauskom.
  28. Garneer de schotel met de plukjes peterselie.
  29. Serveer de tournedos direct.