Rob's kookboek
Home
-
Kookboek
-
Rundvleesgerechten
- Vlees in en aan touwtjes
Vlees in en aan touwtjes
Bereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
30-45 minuten
Benodigdheden voor 4-8 personen
800 gram opgebonden contrefilet
2 kruidnagels
1 grote gepelde ui
1 klein laurierblad
50 gram plakjes wortel of winterpeen
1 middeldikke in plakken gesneden struik bleekselderij
enkele takjes peterselie
1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon
6 geplette peperkorrels
zout
Wijntip
Dit fijne gekookte rundviees vraagt om een mooie karaktervolle rode wijn.
Tip van de kok
Zeef de bouillon na het verwijderen van het kruidenbuiltje en benut de geurige vleesbouillon voor het maken van saus of soep.
Vraag de slager het vetrandje van de contrefilet te verwijderen wanneer u het vlees magerder prefereert.
Bereidingswijze
Bevestig aan het opgebonden vlees aan twee zijden een stukje bindtouw, zodat het vlees aan de oren van de pan kan worden gehangen.
Prik de kruidnagels in de ui.
Steek daar ook het laurierbiad in.
Doe de ui met de plakjes wortel, de selderij en de peterselie in de pan.
Schenk daarin 1,5 l koud water.
Hang het kruidenbuiltje aan een oor in het water.
Doe daar de peperkorrels en 1 eetlepel zout in.
Breng het water aan de kook.
Laat het 15 minuten doorkoken.
Bind het stuk vlees zó aan beide oren van de pan dat het vlees de bodem niet raakt.
Schenk nog wat kokend water in de pan als hetvlees niet helemaal onderstaat.
Voeg dan per 0,5 l water 2 theelepels zout toe.
Laat het water in de pan zonder deksel 30 minuten zacht koken als niet gaar, maar nog rood vlees wordt gewenst.
Laat het water nog 10-15 minuten langer koken als hetvlees enigszins gaar wordt gegeten.
Neem hetvlees uit de pan.
Laat het op de vleesplank 8-10 minuten rusten.
Bij te vlug aansnijden gaan teveel vleessappen verloren, waardoor het vlees een te droge smaak krijgt.
Serveer het vlees in plakken gesneden met, bij voorkeur piccalilli of met augurkjes en een pikante saus, knoflooksaus of mayonaise.