Een rode wijn uit Spanje of een volle Franse landwijn zal zeker tot zijn recht komen bij rundvlees dat is bereid met ananas.
Tip van de kok
Vervang de contrefilet, mals rundvlees met een klein vetrandje, door bieflappen (die een 5-10 minuten langere bereidingstijd nodig hebben) of door doorregen of riblappen, maar reken dan op een stooftijd van 2-3 uur.
Serveer er frites en doperwten bij.
Maak eventueel wat meer en dunnere saus en dien dit vleesgerecht op bij drooggekookte rijst.
Bereidingswijze
Snijd het vlees in 4 even dikke lapjes dwars tegen de draad van het vlees.
Roer door de bloem naar smaak peper en zout en wentel het vlees door deze bloem.
Laat de olie in de vleespan goed warm worden. Bak daarin het vlees vlug aan beide zijden mooi bruin van kleur.
Fruit op het laatst, als het vlees gekleurd is, de ui met knoflook nog even mee.
Doe de tomatenpuree en de ketjap in de vleespan en draai de warmtebron laag.
Laat de ananas uitlekken.
Schenk het ananassap in de vleespan en voeg het laurierblad en de kruidnagel toe.
Sluit de pan en temper de warmtebron.
Snipper 1 schijf ananas zeer fijn en verdeel een tweede schijf in 8 of 12 stukken.
Zorg dat de totale bak- en stooftijd van contrefilet ten hoogste 25-30 minuten bedraagt, omdat het vlees bij langer verblijf in de pan taai en kurkdroog wordt; het moet bij doorsnijden nog enigszins roze zijn.
Roer een glad papje van de maïzena met wat koud water.
Neem de vleespan van de warmtebron.
Haal de lapjes vlees uit de jus en roer het papje erdoor.
Voeg er de snippers ananas aan toe.
Maak de saus op smaak met ketjap, peper en zout.
Leg het vlees terug in de kokende jus.
Garneer het vlees met de stukjes ananas en een takje peterselie.