Rob's kookboek

Zwitserse kalfsrolletjes

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Stooftijd
  • 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 dunne kalfsschnitzels van 100-125 g
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepels grove of goudgele mosterd
  • 2-3 dik gesneden plakken magere ham
  • 4 plakken Gruyere kaas
  • 1½ eetlepel slaolie
  • 60 g boter
  • 2 middelgrote middelgrof gesnipperde uien
  • 100 g geschrapte waspeen
  • ½ eetlepel in 1 eetlepel warm water geweekte, gedroogde dragonblaadjes
  • 6 eetlepels droge witte wijn
  • worcestersaus of aroma
  • 1½ eetlepel kleingeknipte peterselie
  • 1 eetlepel kleingeknipte bieslook
Wijntip
  • Presenteer een lichte droge witte of rode wijn bij deze combinatie van vlees en kaas.
Tip van de kok
  • Vervang het kalfsvlees door geplette kip- of kalkoenfilets of door varkensschnitzels.
  • In plaats van Zwitserse kaas kan jong belegen pittige Hollandse kaas worden gebruikt.

Bereidingswijze
  1. Bestrooi de lapjes vlees aan weerszijden met peper en zout.
  2. Leg ze zo plat mogelijk.
  3. Bestrijk één zijde van de schnitzels dun met mosterd.
  4. Leg er de ham en de kaas zó op dat die het vlees bijna helemaal bedekken en niet buiten de schnitzels uitsteken.
  5. Strijk mosterd op de kaas.
  6. Rol de schnitzels met ham en kaas op.
  7. Bind de rolletjes vast met het bindmateriaal.
  8. Verwarm 1 eetlepel olie met 2 eetlepels boter.
  9. Bak daarin de rolletjes rondom mooi van kleur.
  10. Leg ze daarna even op het bord.
  11. Voeg de rest van de olie en de boter toe.
  12. Fruit daarin de stukjes ui onder af en toe omscheppen, glazig op de lager gedraaide warmtebron.
  13. Snijd intussen de worteltjes overdwars in dunne plakken.
  14. Doe die bij de ui.
  15. Strooi de dragon in de pan.
  16. Schep de inhoud om en voeg de blinde vinken weer toe.
  17. Draai de warmtebron onder de pan hoger.
  18. Schenk de wijn langs de wand langzaam in de pan.
  19. Sluit die als de inhoud kookt.
  20. Laat het vlees in nog ongeveer 25 minuten gaar stoven.
  21. Proef de jus en voeg desgewenst nog wat kokend water, peper, zout en worcestersaus toe.
  22. Strooi de peterselie en het bieslook in de pan.
  23. Leg de blinde vinken weer even op het bord.
  24. Breng de jus met ui en wortel over in de serveerschaal.
  25. Verwijder het bindmateriaal van het vlees.
  26. Leg de blinde vinken op de wortelen.