Rob's kookboek

Tomaten-kropsla

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 grote krop gebruiksklare sla
  • 2 tomaten, bij voorkeur vleestomaten
  • 2 gepelde hardgekookte eieren
  • 2-3 eetlepels slaolie
  • 3 eetlepels geurige azijn
  • eventueel 1 theelepel citroensap
  • witte peper uit de molen of tabasco
  • marjoleinpoeder
  • zout
  • suiker
  • 2 eetlepels tomatenketchup
Tip van de kok
  • Een tomatensalade is goed te combineren met andere salades. Voeg aan de tomatensalade tuinkers of wat oregano toe om het geheel wat kruidiger te maken.
  • Neem in plaats van de krop sla, andijvie of veldsla. Ze zijn krokanter en pittiger van smaak.

Een pluspunt van deze salade is dat de ingrediënten gedurende het gehele jaar verkrijgbaar zijn. Een ander voordel is dat de salade op de beschreven wijze bereid, geruime tijd voor gebruik kan worden gemaakt.

Bereidingswijze
  1. Neem de krop sla uit elkaar en verwijder de dikste en hardste stronken.
  2. Was de slabladeren daarna in veel lauwwarm water en maak de sla droog.
  3. Druk daarna de nog aanwezige dunnere nerven plat en verdeel de bladeren in kleinere stukken.
  4. Snijd met het mesje een kruisje in aan de top van de tomaten.
  5. Dompel de tomaten onder in een pannetje met kokend water gedurende ½ minuut.
  6. Spoel ze daarna direct af met koud water.
  7. Pel de tomaten en snijd ze overlangs in ½ cm dikke plakken.
  8. Verwijder desgewenst de zaadjes met behoud van zoveel mogelijk van het vruchtvlees.
  9. Snijd de eieren overdwars door en wip de dooiers in een kommetje.
  10. Roer de dooiers en 2 eetlepels van de olie tot een glad mengsel.
  11. Roer 2 eetlepels van de azijn door het dooiermengsel.
  12. Snijd de eiwitten zeer fijn.
  13. Meng de plakken tomaat met de dooierdressing.
  14. Voeg naar smaak de rest van de azijn en olie en eventueel het citroensap toe.
  15. Maak de tomatensalade verder naar smaak af met peper, marjolein, zout en suiker.
  16. Leg de stukken kropsla in laagjes tegen de wand van de slabak of slakom.
  17. Schep in het midden daarvan de tomatensalade en schep hierover de tomatenketchup.
  18. Bestrooi de salade met het gesnipperde eiwit.
  19. Zet de salade koel en afgedekt weg tot deze geserveerd wordt.