Rob's kookboek

Mayonaise

Benodigdheden voor 2 dl
  • 1 eierdooier op kamertemperatuur
  • witte peper uit de molen
  • zout
  • ½ theelepel goudgele fijne mosterd
  • 2-3 eetlepels geurige blanke azijn
  • 150 ml maïsolie of andere olie
  • citroensap
Tips van de kok
  • Bewaar verse mayonaise niet te lang, altijd afgedekt, op een koel plaats maar nooit in de koelkast.
Bereidingswijze
  1. Klop de eierdooier met wat peper en zout, de mosterd en 2 eetlepels azijn los in een kom op kamertemperatuur (omgespoeld met warm water en gedroogd).
  2. Klop dan druppel voor druppel de olie door de dooier met azijn.
  3. Vermeerder langzaam de hoeveelheid olie tot een dun straaltje.
  4. Klop tot de olie op is en de mayonaise dik is geworden.
  5. Doe er de rest van de azijn bij en meng dit erdoor.
  6. Voeg aan de mayonaise naar smaak peper, zout en citroensap toe en verdun de mayonaise - indien nodig - met lauw water.
Herstel mislukte (geschifte) mayonaise
  1. Klop daartoe weer in een niet te koude kom een eierdooier glad met een theelepel geschifte mayonaise; voeg dan onder voortdurend kloppen in een dunne straal de rest van de mislukte mayonaise toe met naar smaak mosterd, peper, zout of azijn.