Rob's kookboek

Escargots à la bourgignone

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Oventijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 24 verse slakken
  • 2 oudbakken broodjes van 50 g of 50 g bloem
  • zout
  • azijn
  • 350 ml droge witte wijn
  • 1 grote grofgesnipperde ui
  • 250 g grofgesneden soepgroenten
  • 200 g zachte roomboter
  • 4 eetlepels geraspte sjalotjes
  • 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • citroensap
  • zwarte peper uit de molen
  • worcestersaus
Tip van de kok
  • Schep op elk slakkenbordje een lepel van het kooknat en wat paneermeel voor deze de oven in gaan.
  • Escargots of wijngaardslakken graven zich in de herfst in en sluiten het huisje af met een stevig kalkachtig vlies. In dit stadium worden ze 'geoogst'. Ze zijn in de vroege herfst verkrijgbaar en zeer geliefd in Frankrijk.
Bereidingswijze
  1. Was de slakken en verwijder de dekseltjes.
  2. Week het brood in lauwwarm water en maak het fijn.
  3. Leg de slakken in het vergiet en daarop het uitgeknepen wittebrood of de bloem.
  4. Gebruik als deksel een geperforeerde plaat, een stukje gaas of een deksel.
  5. Verzwaar het deksel met een gewicht, bijvoorbeeld een vol conservenblik.
  6. Vul een grote teil met water, 50 g zout en 200 ml azijn.
  7. Doe daarbij de slakken en roer geregeld tot veel schuim wordt gevormd.
  8. Ververs water met zout en azijn totdat bij het roeren geen schuim meer ontstaat.
  9. Spoel de slakken na twee uur enkele keren schoon en laat ze uitlekken.
  10. Zet ze in de pan net onder koud water.
  11. Voeg ½ eetlepel zout en 3 eetlepels azijn toe.
  12. Laatde slakken 5-6 minuten koken.
  13. Spoel de slakken in het vergiet af met koud water, zodat ze snel afkoelen.
  14. Neem met een vorkje of tangetje de slakken uit de schelpen en verwijder van alle slakken het donkergekleurde oneetbare achterste gedeelte.
  15. Breng 350 ml water met 350 ml wijn aan de kook.
  16. Voeg de grofgesnipperde ui toe, de soepgroenten en 2 theelepels zout.
  17. Doe de slakken in de pan en breng de inhoud aan de kook.
  18. Laat deze 3 uur en 30 minuten in een afgesloten pan zacht koken.
  19. Kook de slakkehuisjes in ruim water met 1 eetlepel soda in 30 minuten schoon.
  20. Was ze daarna nogmaals met veel warm water.
  21. Laat de huisjes op keukenpapier uitlekken.
  22. Zeef de slakken en de groenten uit het kooknat.
  23. Laat ze goed uitlekken.
  24. Vang het kooknat op.
  25. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm die voor op 240°C.
  26. Roer de boter met de sjalotjes, het knoflook, de peterselie en naar smaak citroensap, peper, zout en worcestersaus tot een pittige slakkenboter.
  27. Doe in de intussen opgedroogde slakkehuisjes wat boter, daarop in elk huisje een slak en vul het huisje op met de boter.
  28. Leg de slakken op de bordjes.
  29. Zet die op het rooster in de oven en serveer de slakken na 15-20 minuten met sneetjes stokbrood.