Rob's kookboek

Kalfsbouillon

Bereidingstijd
  • 10 minuten
Trektijd
  • 4 à 5 uur
Benodigdheden
  • 1 l water
  • 500 g kalfsschenkel aan het been of 400 g kalfspoelet met 1 kalfsknoest
  • 1 kleine ui
  • 1 kruidnagel
  • het wit van een ½ prei
  • 1 takje peterselie
  • 2 takjes selderij
  • 1 takje tijm
  • 1 stukje foelie
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Doe in een pan met water het vlees.
  2. Breng dit op een matig vuur aan de kook.
  3. Schep het schuim er regelmatig af met een schuimspaan.
  4. Maak een bouquet garni van de prei, de selderij, de peterselie, de tijm en de foelie.
  5. Voeg dit, samen met de in schijven gesneden wortel, ui waarin de kruidnagel is gestoken, zout en de peper, toe aan het vocht.
  6. Laat alles op een laag vuur in een gesloten pan ca. 4 uur trekken.
  7. Zeef de bouillon 2 keer, eerst door een zeef en vervolgens door een vochtige doek.
  8. Ontvet de bouillon bijvoorbeeld door deze koud te laten worden en dan het gestolde vet eraf te scheppen.
  9. U heeft hierna ca. 1 liter bouillon.