Rob's kookboek

Runderbouillon

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Trektijd
  • 6 à 7 uur
Benodigdheden voor 2 l bouillon
  • 3 l water
  • 1 kg runderschenkel aan been of 750 g runderpoulet en 1 mergpijpje
  • 1 prei
  • 3 takjes selderij
  • 3 takjes peterselie
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • ½ winterwortel
  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • zout
  • 8 peperkorrels
Bereidingswijze
  1. Doe in een pan met water het vlees.
  2. Breng dit op een matig vuur aan de kook.
  3. Schep het schuim er regelmatig af met een schuimspaan.
  4. Maak een bouquet garni van de prei, de selderij, de peterselie, de tijm en het laurierblad.
  5. Voeg dit, samen met de in schijven gesneden wortel, ui waarin de kruidnagels zijn gestoken, zout en de peperkorrels, toe aan het vocht.
  6. Laat alles op een laag vuur in een gesloten pan ca. 6 uur trekken.
  7. Zeef de bouillon 2 keer, eerst door een zeef en vervolgens door een vochtige doek.
  8. Ontvet de bouillon bijvoorbeeld door deze koud te laten worden en dan het gestolde vet eraf te scheppen.
  9. U heeft hierna ca. 2 liter bouillon.