Een vleespâté maken is niet moeilijk. Plakken pâté geserveerd met sneden grof- of boerenbrood zijn heerlijk bij een feestje thuis, een koud buffet of bij een koud souper.
Bereidingswijze
- Snijd het vlees, de lever en het spek in kleine stukken.
- Draai die met het vet door de molen fijn.
- Maal dat mengsel eventueel een tweede keer zodat het een nog fijnere structuur krijgt.
- Klop het ei los en voeg de snippers of de geraspte ui toe.
- Roer daardoor de vleeskruiden met piment; een flinke mespunt chilipoeder, nootmuskaat, paprikapoeder en de bloem.
- Werk de inhoud van de kom door het vleesmengsel en roer naar smaak zout erdoor.
- Voeg de blokjes tong en ham toe en schep die met de gekozen drank door het vleesmengsel.
- Beleg de bodem en de wand van de terrine met ¾ van de plakjes spek.
- Schuif het rooster even onder het midden in de oven en verwarm die voor op 140°C.
- Schenk de braadslede ongeveer halfvol met kokend water.
- Zet de braadslede op het rooster in de oven.
- Proef het vleesmengsel en voeg naar smaak nog specerijen, zout en de gekozen drank toe.
- Vul de terrine met het vleesmengsel en dek dat af met de rest van de plakjes ontbijtspek.
- Sluit de terrine met het deksel of met folie en zet de terrine in het waterbad in de oven.
- Prik na ruim 1½ uur met het stokje in de pâté.
- Neem de terrine uit de oven zodra het uit de pâté lopend vocht licht gekleurd is.
- Neem het deksel of de folie weg en schep overtollig vet van de pâté.
- Leg een stukje folie op de pâté.
- Plaats daarop een plankje of een stuk karton ongeveer zo groot als het oppervlak van de pâté.
- Zet op het plankje een gewicht, bijvoorbeeld volle conservenblikjes, en laat de pâté zo afkoelen tot iets meer dan handwarm.
- Maak de pâté rondom langs de wand van de terrine met een mes voorzichtig los.
- Beleg de serveerschotel met een stuk folie en stort de pâté erop.
- Laat die goed koud worden en keer hem dan met behulp van het stuk folie om.
- Serveer het gerecht in plakken gesneden.
- Gebruik hiervoor een telkens even in zeer warm water gedompeld vleesmes.
- Serveer de pâté bij voorkeur tenminste 24 uur na de bereiding.