Rob's kookboek

Jagersschotel

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 300-400 g resten gebraden vlees zonder been van haas, konijn, ree of wild zwijn
  • 60 g boter
  • 50 g bloem
  • 2 middelgrote gesnipperde uien
  • 1 liter bouillon van 2 vleesbouillontabletten
  • 100 g gewassen cranberries
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 g gepelde zilveruitjes
  • 4 eetlepels in plakjes gesneden zoetzure augurkjes
  • 40 g maizena
  • 150 ml rode wijn
  • azijn
  • geraspte nootmuskaat
  • zwarte peper uit de molen
  • zout
  • suiker
  • aroma of worcestersaus
Tip van de kok
  • Vervang verse gepelde zilveruitjes door zoetzure uitjes uit glas. Voeg deze dan pas gelijk met de plakjes augurk toe.
  • Serveer bij dit gerecht aardappelpuree en bijvoorbeeld rode kool.
  • Geef de ragoût in voorverwarmde pastei-bakjes.
  • Deze wildpasteitjes worden gegarneerd met vers geknipt bieslook en plakjes augurk.

Buitengewoon smakelijke ragoût, gemaakt van resten gebraden haas, konijn, reevlees of wild zwijn.

Bereidingswijze
  1. Verdeel de stukken vlees in niet te kleine dobbelstenen.
  2. Laat de boter zo warm worden tot het schuim bijna is weggetrokken.
  3. Strooi de bloem in de pan en roer tot de boter met de bloem kastanjekleurig geworden is.
  4. Voeg het vlees toe en meng de snippers ui door de roux.
  5. Schep alles om en om tot de ui glazig geworden is.
  6. Schenk de bouillon langzaam langs de wand in de pan.
  7. Roer tot een gladde saus met vlees en ui is ontstaan.
  8. Voeg de cranberries en de laurierblaadjes toe en nadat de inhoud van de pan weer kookt, de zilveruitjes.
  9. Sluit de pan en temper de warmtebron.
  10. Voeg na 10 minuten de plakjes augurk toe.
  11. Maak van de maizena met een deel van de wijn een glad papje.
  12. Verdun dit met de restvan de wijn en roer dat door de inhoud van de pan.
  13. Laat de inhoud binden en verwijder de laurierblaadjes.
  14. Proef de ragoût.
  15. Maak die pikant van smaak met azijn, nootmuskaat, peper, zout, suiker, aroma en worcestersaus.