Rob's web

Vlooienbeetdermatitis

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Vlooienbeetdermatitis


Allergie veroorzaak door vlooiebeten is een courante oorzaak van huidontsteking bij de hond. Eigenaars noemen die aandoening soms "Zomerjeuk", omdat vlooien tijdens dit jaargetijde de grootse activiteit ontplooien. Allergische vlooienbeetdermatitis is nochtans een probleem van alle seizoenen.

Oorzaak

Allergie is een toestand van andersgevoeligheid, het anders dan normaal reageren op een of andere stof die men "allergeen" noemt. Bij allergie tegenover vlooienbeten is het allergeen of antigeen het speeksel van de vlo.

Dermatitis is een ontsteking van de huid als antwoord van de weefsels op beschadiging, kwetsuur, beet etc. Elke ontsteking is gekarakteriseerd door pijn, warmte, roodheid, zwelling en functieverlies van het ontstoken weefstel.

Symptomen letsels

Anders- of overgevoeligheid van vlooiebeten veroorzaakt in eerste instantie hevige jeuk. Een klein aantal vlooien, zelfs eentje, is voor zulke allergische reactie voldoende. Omdat jeuk erg pijnlijk is zal de hond zich krabben en belikken. Zo ontstaan wondjes die secundair door allerlei bacteriën kunnen besmet geraken. Op de bijtplaatsen ontstaan eerst typische ontstekingsverschijnselen, dus pijn, warmte, roodheid en zwelling. Door de besmetting evolueren die symptomen verder naar ettervorming, aanzetten van droge korsten en haarverlies. Allergische vlooiebeetdermatitis tast vooral het kruis, de staart, het achterste deel van de rug, de onderbuik en de liesstreek aan, indien de aandoening niet tijdig wordt behandeld, verdikt de huid en krijgt kale vlekken waarvan de huid vaak zwartkleurig wordt.

Behandeling

Waarom? Primo omdat wij door te behandelen de oorzaak van de allergische dermatitis wegnemen. Vlooien zijn daarenboven echte vampiers die per zuigbeurt en meermaals per dag 5 à 10 mm3 bloed aftappen, wat bloedarmoede en verzwakking van het geparasiteerde dier veroorzaakt. Verder zijn zij de overdragers van bacteriën en virussen en van de hondelintworm. Dipylidium caninum. En de laatste "daarom" is voor ons zelf: vlooielarven zitten in tapijten, spleten van muren en deuren, in een hoekje loslatend behang, etc. Heeft het huis een tijdje leeg gestaan, b.v. tijdens de vakantie, en u komt thuis, dan zijn de trillingen van slaande deuren en voetstappen voldoende om de aanwezige larven te doen ontpoppen. Uitgehongerd werpen zij zich dan op het eerste het beste warmbloedig dier in hun nabijheid... in veel gevallen is dat de terugkerende familie. Hoe?

Door de levenscyclus van de vlo te onderbreken.

  1. met hygiënische maatregelen. Reinig zo grondig mogelijk slaapplaatsen, mandjes, dekentjes (kookwas) van al uw kleine huisdieren. Doe dit meermaals per week. Gebruikt u best in deze periode krantepapier als onderleggers, dat kan u dagelijks verbranden. Voor vloeren en tapijten is de stofzuiger het beste verdelgingswapen. Als u al bij al de vlooieninvasie niet baas kan, damp dan, mits de nodige voorzorgen, het huis uit met anti-parasitaire aerosols. Herhaal dit na 7 à 10 dagen.
  2. De hond zelf moet gedeparasitee worden. Dat kan gebeuren met shampoo's, spray's, vlooiebandjes, poeders, tampons etc. Gebruik nooit twee middelen terzelfder tijd en hou u aan de aanwijzingen van de fabrikant.
  3. Tot de cyclus van de vlo gebroken en om het "jeuk-krab-reflex" op heffen, kan de hond worden geholp met corticosteroïden al of niet met antibiotica tegen de secundaire infectie Die geneesmiddelen zijna alleen via dierenarts te verkrijgen omdat die kan oordelen over de mogelijke nevenverschijnselen. Een regelmatige controle en bestrijding van vlooien is zowel van belang voor gezondheid van de hond als voor het confort van de familie. Don't forget it.

De levenscyclus van de hondenvlo

Cyclus

  1. Volwassen vlo, zuigt bloed, leeft 6 tot 12 maanden, legt enkele honderden eieren, excrete faecalis die onverteerd bloed bevatten.
  2. De eieren komen meestal op de grond terecht (nest, tapijten... ). Zij kippen uit tot larve 1 à 2 weken.
  3. De larve passeert nog twee stadia (1 week - 7 maanden), leeft in vloermuurspleten, etc., vo zich met organisch afval en bloederige faeces van de volwassen vlo.
  4. De derde larve spint een cocon waarin de pop. Die kan een jaar leven en wacht ondertussen een geschikte gastheer om te ontpoppen tot volwassen vlo... en het bloedzuigen herbegint.

Dr. J. Claessens.