Rob's web

Tandsteen

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Tandsteen


Tandsteen is een harde geelbruine of grijswitte substantie. Het ontstaat uit neerslag van kalkzouten uit het speeksel dat zich verbindt met afgestoten cellen van het mondslijmvlies, eiwitten en bacteriën. De vreselijke stank die er atijd mee gepaard gaat, wordt veroorzaakt door de ontbinding van voedselresten die zich verzamelen tussen de tanden, kiezen en tandsteen. Wordt er niets ondernomen dan gaat het proces uiteraard verder. Het tandsteen vermeerdert zich richting wortel en omdat het zo hard is, raakt het slijmvlies geïrriteerd. Het gevolg is ontstoken tandvlees wat over kan slaan op de tandkassen. Dit kan na geruime tijd ontaarden in loszittende tanden of kiezen. In extreme gevallen leidt dit tot rottende tanden daar de ophoping van ontbindende voedselresten onder het tandvlees een ideale voedselbron voor bacteriën is.

Heeft uw hond last van tandsteen, wat bij éénderde van de honden het geval is, dan kunt u dit het beste door uw dierenarts laten verwijderen.

Wat u wel zelf kan of eigenlijk moet doen, is heel dit proces voor zijn. Als we even uitgaan van een schoon gebit ontstaat er voor de ontwikkeling van tandsteen eerst een zachtwit tot geel gekleurde materie, die plak genoemd wordt. Dit kunt u met een tandenborstel en tandpasta verwijderen. De voor de hond waarschijnlijk prettigste manier is het schoonmaken met een gazen kussentje of een ander ruw weefsel, vochtig gemaakt met citroensap of een 3% waterstofperoxide-oplossing. Zowel de waterstofperoxide-oplossing als het gaasje kunt u bij de drogist kopen. Naast het schoon maken van de tanden moet ook het tandvlees gemasseerd worden. Gaat het bloeden, dan komt dit meestal niet omdat u te hard gepoetst heeft maar omdat er al de eerste stadia van ziekten aanwezig zijn.

Het geven van hard voedstel en/of een mergpijp van een koe, helpt het gebit schoon te houden door de zelfreinigende werking van het kauwen. Deze mergpijpen kunt u bij de slager kopen. Het moet flink groot zijn zodat het beslist niet ingeslikt kan worden en het moet bovendien glad worden afgezaagd. Het geeft geen splinters en is een nuttig en veilig speeltje voor de hond.

Maar nu weer terug naar het schoonmaken van de tanden. Dit kan veel problemen opleveren want niet iedere hond laat al dat geprutst in zijn of haar mond toe. Ik hoef er waarschijnlijk niet op te wijzen dat u degene bent waaraan dit te danken is. Elke jonge hond moet geleerd hebben dat de handen van de baas overal aan mogen komen.

Bent u zo gelukkig een pup te bezitten zet het ventje dan iedere dag eens vijf minuten op tafel. Betast hem in alle standen, til zijn voetjes op en kijk eens in ogen, oren en mond. Doe dit alles rustig en praat met hem. Het enige wat uiteindelijk voor het schoonmaken van de tanden nodig is, is het optillen van de lippen daar u vaak alleen de hoektanden en kiezen in de bovenkaak schoon hoeft te maken. De tong van de hond neemt de binnenkant van de tanden wel voor zijn rekening dus u hoeft zelfs zijn bek niet te openen.

Heeft een volwassen hond bezwaren dan zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken, afhankelijk van de reden waarom de hond protesteert. Om dit goed en uitvoerig te kunnen behandelen, heb ik veel ruimte nodig en daarom lijkt het mij verstandig dat u zich met eventuele problemen tot uw instructeur wendt.

Ik hoop dat ik door dit stukje veel honden en mensen van respectievelijke ongemakken en stank af zal helpen.