Rob's web

Vetzucht

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Vetzucht


Wat is vetzucht?

Vetzucht is de meest voorkomende voedingsziekte bij de hond. Het is een teveel aan vetweefsel en kan de oorzaak zijn van vele kwalen. Vetzucht komt meer voor bij oudere dieren en wordt vaker gezien bij vrouwelijke dan bij mannelijke dieren. Verscheidene onderzoeken schatten het aantal honden dat aan vetzucht lijdt op 30 - 40%. Echter bijna éénderde van de eigenaren van te dikke honden is zich er niet van bewust dat hun hond te dik is.

Waarom is vetzucht gevaarlijk?

Te dikke dieren hebben in het algemeen meer kwalen en worden minder oud dan dieren met een gemiddeld gewicht. Vaak vermindert vetzucht het plezier dat een dier in het leven heeft en het plezier van een eigenaar in zijn huisdier heeft. Vetzucht kan het volgende zaken veroorzaken:

Wat is de oorzaak van vetzucht?

Meestal wordt vetzucht veroorzaakt doordat meer calorieën worden opgenomen dan nodig zijn. Te veel voedsel, te weinig beweging, of beide.

Verveling, luiheid en nerveusheid zijn bekende oorzaken van teveel eten bij mensen en misschien geldt dit ook voor de hond. Bij dieren die zelfgemaakt eten, restjes van tafel, koekjes en tussendoortjes krijgen komt vetzucht meer voor dan bij dieren die alleen kant en klaar voer krijgen. Sterilisatie of castratie vermindert het zwerven en dus de behoefte aan energie, opgenomen met het voer, niet verminderd wordt of te weinig beweging gegeven wordt, kan vetzucht ontstaan.

Echter, de gevaren en de overlast verbonden aan zwerven, dekgedrag, ongewenste nesten en hormonale ziekten maken dat het geven van minder voer en meer beweging te verkiezen is boven het steriliseren of castreren om het juiste gewicht te houden.

Het overvoeren van jonge honden kan leiden tot vetzucht als ze volwassen zijn doordat het aantal vetcellen toenmeent. Na de groei neemt het aantal vetcellen niet gemakkelijk meer toe. In plaats daarvan neemt de grootte van de vetcellen toe. Gewichtsvermindering heeft, ongeacht de leeftijd, in de eerste plaats de afname van de grootte van de vetcel tot gevolg en niet van het aantal. Daarom hebben jonge honden die te dik worden tijdens de groei meestal hun hele leven problemen met vetzucht. Overvoeren tijdens de groei heeft bij grotere honderassen minder snel vetzucht tot gevolg; hier kan het leiden tot een snellere groei waardoor de kans op het ontstaan van botproblemen gedurende de groeiperiode toeneemt.

Er zijn een paar hormonale afwijkingen die vetzucht kunnen veroorzaken, maar die komen zelden voor. Verreweg de meest voorkomende oorzaken van vetzucht zijn overvoeding en te weinig beweging.

Is mijn hond te dik?

De eenvoudigste manier om dit te bepalen is te kijken naar de hoeveelheid vet op de ribben. Uw hond is te mager of normaal als de ribben makkelijk te voelen zijn. Uw hond is te dik als de ribben moeilijk te voelen zijn. Zijn de ribben helemaal niet te voelen dan is uw dier ongezond dik. Bij sommige dieren kan een hangbuik duiden op vetzucht, ook al zijn de ribben makkelijk te voelen. Toch blijft de beoordeling vaak moeilijk en kunt u het beste uw dierenarts raadplegen.

Voordat u begint met een vermageringskuur voor uw dieren, is het verstandig hem door de dierenarts te laten onderzoeken. Deze zal andere aandoeningen die op vetzucht kunnen lijken, zoals opeenhoping van vocht in de buikholte, uitsluiten. Het is belangrijk zeker te weten dat uw dier aan vetzucht lijdt en niet aan hart-, nier- of andere ziekten.

Hoe wordt vetzucht behandeld?

Het belangrijkste onderdeel van een vermageringskuur bent uzelf door iedereen die met uw huisdier te maken heeft te overtuigen van de noodzaak van zo'n kuur. Als dit niet lukt, zal het resultaat frustraties en verloren tijd, moeite en geld zijn. De behandeling van vetzucht houdt in dat uw huisdier meer calorieën moet verbranden dan hij binnenkrijgt. Dus moet de hoeveelheid opgenomen calorieën kleiner en de hoeveelheid beweging groter worden. Beweging kan schadelijk zijn voor dieren met een slechte gezondheid, raadpleeg daarom eerst uw dierenarts voor u hiermee begint. Medicijnen en hormonen helpen niet bij een vermageringskuur, tenzij is vastgesteld dat uw hond een tekort aan schildklierhormonen heeft.

Stel samen met uw dierenarts een streefgewicht vast en schat de tijd die nodig zal zijn om dit gewicht te bereiken. In het algemeen zullen kleine honden 1 kg en grote honden 1½ kg per week kunnen verliezen.

De meeste dieren hebben 8 - 12 weken nodig om hun ideale gewicht te bereiken. Uw dierenarts zal uw hond tijdens de vermageringskuur op gezette tijden willen zien en wegen. Het aantal bezoeken aan de dierenarts hangt nauw samen met het succes van de vermageringskuur.