Rob's web

Hitte-slachtoffers

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Hitte-slachtoffers


Warme zomers ramp voor honden?

Langdurige hitte tijdens de zomermaanden eist nogal eens z'n tol onder het hondenbestand

U doet uw hond zeker geen plezier wanneer u hem in een sportieve opwelling op een warme zomerse dag naast de fiets meeneemt om z'n konditie op peil te houden. U lekker in de korte broek op uw Mountain Bycke en uw Duitse Herdershond, met de hete zon op z'n donker gepigmenteerde, warmte opnemende bovendek, dravend over het soms nog hetere asfalt. Ook al fietst u nog zo rustig, het tempo blijkt toch al snel te hoog. Uw hond zal het u niet vertellen. Hij volgt in al z'n trouw met z'n tong over de grond, desnoods tot hij er bij neervalt.

Onvoorstelbaar

Helaas gebeurde het ook dit jaar weer, dat op enkele clubmatches en wedstrijden via de organisatie werd omgeroepen dat er een hond in een vrijwel geheel afgesloten auto zat die in de volle zon stond geparkeerd, of in een vergeten, zonovergoten hoekje was neergelegd en het daar wat te kwaad had gekregen. Het is haast onvoorstelbaar, want juist deze eigenaren zouden zich toch zeker zorgen moeten maken over de konditie van hun hond. Maar daar heb ik het in een vorig artikeltje al eens over gehad. Misschien hadden zij de wedstrijd of show al achter de rug en vonden verdere aandacht voor de hond overbodig. Het zal ze een zorg zijn., als zij maar geen last van hem hebben.

Maar gelukkig zijn dit uitzonderingen en is meestal onwetendheid de oorzaak wanneer een hond bij erg warm weer en na een overmatige inspanning het loodje legt. Daarvoor behoeft hij niet eens in een auto opgeborgen te zijn geweest. In het heetst van de strijd bij een clubmatch of ander evenement kan het net zo goed gebeuren. Dan kan het op een hoogzomerse dag wel eens verkeerd met hem aflopen.

Symptomen

Een hond kan, in tegenstelling tot de mens, niet zweten. Zijn zweetklieren zijn beperkt tot in zijn voetzolen en in zeer beperkte mate, ook de neusspiegel. Bij hoge temperaturen treedt een verwijding op van de haarvaten en ontstaat een betere doorbloeding van de huid. Via dit bloedtransportcircuit kan dan eveneens enige warmte worden afgevoerd. Om de temperatuur-regulatie vlugger te doen geschieden zal hij, door z'n tong ver uit de bek te laten hangen en snel te hijgen (plm. 250-300 maal per minuut) de verdamping van het speekselvocht versnellen en met de aldus ontstane afkoeling de overtollige warmte trachten kwijt te raken.

De sypmtomen van oververhitting zijn bij een hond snel waar te nemen. Wanneer het dier dus abnormaal begint te hijgen, is dat een duidelijk teken dat hij het te warm heeft. Z'n tred begint te vertragen, hij krijgt daarbij een angstige of starende uitdrukking in zijn ogen en de slijmvliezen worden erg rood. Door daaraan geen aandacht te schenken kan het in dat stadium voor uw Duitse Herdershond wel eens een fatale afloop hebben.

Leg hem zo snel mogelijk op een koele plaats en tracht door verkoeling het regulatieproces te versnellen. Bij overbelasting door warmte kan de hond het bewustzijn verliezen of hem zelfs in coma doen geraken. Handelend optreden is dan onmiddellijk vereist. Hij moet zo snel mogelijk worden overgoten met koud water of wanneer ben sloot in de nabijheid is hem daarin onderdompelen. Snel transport naar de dierenarts, waar de behandeling kan worden voortgezet, is geboden. Bent u daartoe niet direkt in de gelegenheid, dan is het raadzaam om gedurende een etmaal regelmatig de temperatuur op te nemen. Deze loopt, na een aanvankelijke afkoeling en een op het oog intredend herstel, nog vaak op. Consultatie van een dierenarts is dan alsnog geboden. De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39°C.

Voorkomen

Maar is warmte nu echt wel zo slecht voor uw hond? Mits u de dagelijkse inspanning onder kontrole houdt en het spelletje achter de bal in het park niet te lang laat duren, de hond voldoende tijd gunt om weer even op adem te komen, dan loopt het allemaal wel los. Het overmatig hijgen wil nog niet zeggen dat de hond door de warmte bevangen is. Het is nu eenmaal zijn wijze van warmte-afvoer. U merkt aan zijn gedrag snel genoeg of er iets met hem aan de hand is. Een hond die de hele dag buiten vertoeft zal echter minder gevoelig zijn voor extreme temperaturen dan zijn soortgenoot die in huis wordt gehouden. Maar moet hij, ondanks een zekere mate van gehardheid, toch een behoorlijke dosis arbeid verrichten, bijvoorbeeld tijdens een clubmatch of wedstrijd, dan is uiterste waakzaamheid geboden.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en de te nemen voorzorgsmaatregelen zijn eenvoudig. Geef uw hond tijdens overmatig warme dagen niet al te veel te eten en zéker niet te zout. Beperk de dag van het evenement in ieder geval zijn bewegingen tot de hoogst noodzakelijke. Zoek voordat het evenement begint een schaduwrijke plaats op. Mocht die er niet zijn, dan kan een parasol, schuin op de grond neergezet, goede uitkomst bieden. Het is wel zaak om uw hond goed in het oog te houden. Mocht u toch voor de auto kiezen, zorg dan voor een goede ventilatie en neem de moeite om regelmatig zijn toestand te kontroleren. Neem voldoende water mee van huis of zorg dit in de nabijheid te hebben. Er zijn kringroepen waar het met de watervoorziening niet optimaal is gesteld en u beter het zekere voor het onzekere kunt nemen door een jerrycan water in uw auto te zetten. Beter méé verlegen dan om verlegen. Laat een drinkbak voortdurend gevuld met koud water bij hem staan.

Af en toe zie je nog wel eens een hond waarvan de vacht afgeschoren is. Een maatregel die echter volkomen overbodig en zelfs af te raden is. De hond heeft van nature een vacht die zich bij de steeds wisselende temperaturen aanpast. Tussen het dekhaar en de onderwol bevindt zich een soort luchtkussen en, ook al zijn de lichter gepigmenteerde honden daarbij enigszins in het voordeel ten opzichte van onze Duitse Herdershond, geeft dat een goede bescherming tegen temperatuursinvloeden, mits het maar niet te bont maakt.